Forsøksdyr ligner mennesker så mye at de brukes som modeller for oss selv. Det er et tankekors at forsøk blir utført på dyr fordi de ligner oss, samtidig som lidelsene ville blitt ansett som uetiske å påføre mennesker. Dyrevernalliansen arbeider for å erstatte dyreforsøk med teknologi som er både etisk og vitenskapelig akseptabel.

De fleste forsøksdyr i Norge brukes for å forske frem økt profitt i intensivt landbruk og fiskeoppdrett. Dyreforsøk brukes også i undervisning, og i grunnforskning uten noe klart praktisk mål.
Stadig flere forskere stiller spørsmål ved om dyreforsøk er en effektiv og sikker metode. For eksempel kjemisk screening, datamodeller, cellekulturer (som dyrking av kreftsvulster) og populasjonsstudier kan være billigere og mer presise. Nye og revolusjonerende metoder som human-on-a-chip-teknologi har potensiale til å erstatte tusenvis av dyreforsøk på verdensbasis.
Mange av forsøksdyrene brukes forgjeves, for eksempel fordi samme dyreforsøk gjennomføres flere ganger, eller fordi metodikken er så dårlig at resultatene er verdiløse.
Dyrevernalliansen mener at forskning er viktig. Vi er selv en storforbruker av forskning, og finansierer også forskning til beste for mennesker og dyr.
En av våre fagmedarbeidere er medlem av den statlige Komiteen for beskyttelse av forsøksdyr (Forsøksdyrkomiteen). Vi representerer også dyrenes interesser i Norecopa, som er et samarbeid mellom industri, forskning, myndigheter og dyrevernorganisasjoner for å erstatte, redusere og forbedre dyreforsøk
Vi bruker lovverket for å stoppe planlagte forsøk med dyr. Blant annet har vi stanset rutinemessige forgiftningsforsøk som tidligere ble regnet blant de aller mest smertefulle forsøkene i Norge. Disse dyreforsøkene er nå erstattet av kjemiske tester.
Dyrevernalliansen samarbeider med forskere som ønsker å forske frem alternativer til dyreforsøk. Vi delfinansierer utvikling av nye metoder for å unngå forsøk med dyr.
Arbeidet vårt har ringvirkninger internasjonalt, fordi metoder som tas i bruk i Norge spres til forskningsmiljøer over hele verden. Vi samarbeider med store europeiske dyrevernorganisasjoner om å stanse unødvendige dyreforsøk som skjer på grunn av felles-europeiske regler.
Dyrevernalliansen har oppnådd:
- Forbud mot Norges mest smertevoldende dyreforsøk. Testing av gift i blåskjell ble tidligere gjennomført på rundt 4.000 forsøksdyr hvert år. Også EU har forbudt disse forsøkene etter at Norge gjorde det.
- Delfinansiert en modell for kunstig hud og slimhinne som kan brukes i stedet for forsøksdyr. Modellen erstatter blant annet forsøk på brannskadet hud, som er blant de mest smertevoldende forsøkene.
- Dyrevernalliansens forskningsfond delfinansierer et banebrytende prosjekt med mini-organer som skal erstatte dyreforsøk.
- Bidratt til et nasjonalt senter for alternativer til dyreforsøk: Norecopa. Norecopa arbeider både for å redusere antall forsøksdyr, redusere lidelse og erstatte dyreforsøkene.

Gi forsøksdyrene en stemme
Stopp smertefulle dyreforsøk!
Du kan erstatte dyreforsøk med moderne metoder som ikke involverer dyr.
Nå arbeider Dyrevernalliansen for:
- At Fiskeri- og næringsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet skal opprette et statlig forskningssenter for alternativer til dyreforsøk, der målet må være å redusere antall forsøksdyr merkbart i Norge i løpet av en femårsperiode. Det bør settes av anslagsvis minimum 20 millioner kroner i året til dette formålet.
- At Mattilsynet skal begynne å bruke dyrevelferdslovens muligheter til å inspisere pågående dyreforsøk, stanse lovstridige dyreforsøk, og ilegge forbud mot å utføre dyreforsøk der det begås lovbrudd.
- At Forskningsrådet skal få øremerkede midler til forskning på alternativer til forsøk med dyr.
Siste nytt

15 000 underskrifter til støtte for bedre dyrevelferd
15 000 underskrifter til støtte for bedre dyrevelferd overlevert utenfor Stortinget

Dyrevelferdsmeldingen: politikerne sviktet dyrene
Politikerne sviktet dyrene i første runde av dyrevelferdsmeldingen, men vi gir oss ikke. […]

Dyrevernalliansens forskningsfond: Tildelinger fra fondet
I 2008 opprettet Dyrevernalliansen et forskningsfond for forskere som ønsket å forske på dyrevelferdssaker. Se hvilke gode prosjekter som har fått tildelt midler!