treff i Sider & artikler

Foie gras - gåselever - må forbys!

Foie gras, også kalt "gåselever", produseres gjennom alvorlig dyremishandling. Fuglene tvangsfôres på brutalt og smertefullt vis, slik at de får sykelig stor lever. Norge forbyr tvangsfôring, men tillater likevel både import og salg av gåselever.

Foie gras produseres i verste fall på gårder der fuglene holdes tvangsfikserte i enkeltbur. Foto: GAIA

Dyrevernalliansen arbeider for importforbud mot foie gras. Dyrevelferdsloven gir hjemmel til dette.

Produksjon av gåselever

Foie gras produseres ved at gjess og ender tvangsfôres med trakt to til tre ganger daglig, slik at leveren blir sykelig stor (”fettlever”). Tvangsfôringen er lidelsesfull i seg selv. Fuglene får kjørt et rør ned i halsen flere ganger daglig, og maten pumpes deretter rett ned i magen. På denne måten tvinges leveren til å vokse unormalt raskt og bli sykelig fet, slik at helselidelser oppstår. I tillegg er leverskadene som oppstår forbundet med smerter og ubehag.

Andelever og lever fra tvangsfôret and
Til høyre en normal andelever og til venstre en lever fra tvangsfôret and. Foto: Vier Pfoten

I mangfoldet av gåselever-produsenter, finnes alt fra industribruk til små gårdsbruk. Tvangsfôring skjer alltid – fransk regelverk krever dette for at produktet skal kunne kalles foie gras. Frankrike produserer cirka 80 % av verdens foie gras. Fuglene holdes enten i gruppebur eller fastspent i små enkeltbur den siste tiden av oppfetingsperioden. Burene gjør det lettvint å holde dem fast når trakten presses ned i halsen på dem. Tvangsfôringsperioden varer for ender i 12-15 dager og for gjess i 15-21 dager. De hindres imidlertid i få oppfylt grunnleggende behov, som å fly eller stelle fjærene. Ender og gjess er vadefugler, men fuglene får ikke mulighet til å bade. På endel gårder får fuglene gå fritt i første del av produksjonen, og er i gruppebur i tvangsfôringsperioden. 

Her kan du se en video om gåseleverproduksjon, filmet på en gård i Frankrike (vi advarer mot sterke scener):

FN går ut mot foie gras-produksjon

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) uttalte allerede i 2002 at denne produksjonen innebærer seriøse velferdsproblemer og at de ikke anser produksjonen som akseptabel praksis. 

Foie gras tvangsforing
Tvangsfôring inngår alltid i produksjonen. Foto: GAIA

Slik dyremishandling blir trolig forbudt i California

Delstaten California i USA innførte forbud mot både produksjon og salg i 2012. Flere amerikanske dyrevernorganisasjoner har arbeidet for forbudet, som ble støttet av en rekke kjendiser, blant annet Paul McCartney, Kim Basinger og Alicia Silverstone. Deler av serveringsbransjen og produsenter har arbeidet for å få forbudet opphevet. Dette lyktes de med i januar 2015. Saken vil trolig ankes.

Gåselever selges fortsatt i Norge

Foie gras fra tvangsfôrede fugler selges av mange norske butikker og serveringssteder. I 2002 importerte Norge omtrent 8 tonn tilberedte/konserverte produkter fra and og gås, det vil si i hovedsak leverpostei. Importen har økt de siste ti årene, og var i 2013 på 13.5 tonn i året.

Modig beslutning om foie gras av dagligvare- og hotellnæringen 

Etter langvarig informasjonsarbeid vedtok en rekke dagligvarekjedene i 2014 å slutte med salg av foie gras. Disse kjedene er Meny, Ultra, Centra, Jacobs, CC Mat og ICA Norge. Rema 1000 selger heller ikke foie gras, og har aldri gjort det.

Blant hotellkjedene var Choice Hotels først ute, mens First Hotels vedtok tilsvarende policy i 2013. I desember 2014 vedtok også Thon Hotels å fase ut bruk av foie gras ved alle sine norske hoteller i løpet av 2015.

Informasjonsbehov om gåselever hos en del restauranter

Skap en bedre fremtid

Vil du gi dyrene et bedre liv?

Din hjelp har alt å si!

Gå videre

I perioden 2013-2014 kontaktet vi også restauranter over hele landet, for å få flest mulig til å vurdere å slutte med gåselever. Responsen var svært varierende. For mange kokker er foie gras en populær råvare. Kunnskap om dyrelidelsene er trolig tilsvarende liten. En del restauranter var positive til initiativet og har valgt å innføre boikott av råvaren. De aller fleste har imidlertid ikke svart på våre henvendelser. Vi har derfor avsluttet denne kampanjen med enkeltrestauranter som målgruppe.

På tide med initiativ fra myndighetene om gåselever

Det er gledelig at så mange store dagligvarekjeder og serveringssteder har tatt den modige beslutningen om å boikotte foie gras. Dyrevernalliansen ber nå regjeringen følge opp engasjementet som næringsaktører viser med tanke på tvangsfôring av ender og gjess. Tiden er overmoden for å vedta et importforbud mot foie gras.

Produksjonen er forbudt i Norge på grunn av dyremishandlingen. Men Landbruks- og matdepartementet avslo senest våren 2014 en henvendelse fra Dyrevernalliansen der vi ba om vurdering av et importforbud. Vi mener det er dobbeltmoralsk at Norge på denne måten støtter opp om andre lands mangel på etisk dyrehold.

Dyrevernalliansen ønsker importforbud mot foie gras

Foie gras er forbudt å produsere i Norge, fordi dette innebærer tvangsfôring av dyrene. Det er imidlertid likevel tillatt å importere dette produktet. Dyrevernalliansen arbeider derfor nå for at det også skal innføres et importforbud. Dyrevelferdsloven gir hjemmel til å forby import av produkter som er produsert på en dyrevelferdsmessig uforsvarlig måte, så fremt produksjonen er forbudt i Norge. Landbruksdepartementet har flere ganger avvist å få utredet et eventuelt importforbud.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.

Kilder:

  • Landbruks- og matdepartementet, "Svar på henvendelse vedrørende forbud mot import av foie gras", Brev til Dyrevernalliansen, 27. mai 2014.
  • Dyrevernalliansen, Foie gras: produksjon og dyrevelferd, Fagnotat, november 2013.
  • California Senate Bill no. 1520 Force fed birds, 26 September 2004.
  • LA Times, "Foie gras ban is overturned", URl: latimes.com, 7 January 2015.
  • Lov 19. juni 2009 nr. 97 om dyrevelferd.
  • Council of Europe, Recommendation concerning muscovy ducks (Cairina moshata) and hybrids of muscovy and domestic ducks (Anas platyrhynchos), 1999.
  • Council of Europe, Recommendation concerning domestic geese (Anser anser f. domesticus, Anser cygnoides f. domesticus) and their crossbreeds, 1999.
  • Statistisk sentralbyrå, Utenrikshandel med varer, etter varenummer (HS) og land, Tabell, URL: ssb.no, hentet 4. mai 2015.
  • Dyrevernalliansen, Foie gras: produksjon og dyrevelferd, Fagnotat november 2013.
  • Landbruks- og matdepartementet, "Svar på henvendelse vedrørende forbud mot import av foie gras," Brev til Dyrevernalliansen 27. mai 2014.