Det er båndtvang for alle hunder fra 1. april til 20. august. I bestemte tilfeller kan båndtvangen også gjelde utenom dette tidsrommet.

Båndtvangen gjelder fra 1. april til og med 20. august. Dette for at hunden ikke skal kunne jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, inkludert viltets egg, reir og bo. Ellers er hovedregelen at hunder kan være løse når de følges på forsvarlig måte.
Utvidet båndtvang
Enkelte kommuner har imidlertid vedtatt båndtvang hele året i tilknytning til boligområder, handleområder, i parker, beiteområder, rekreasjonsområder o.l. Noen kommuner har samtidig etablert friområder der hundene kan løpe løse. Kommunen har mulighet til å bestemme at hunder ikke har adgang til barnehager, skolegårder eller gravplasser.
Det finnes kommuner der båndtvangen er utvidet til å gjelde hele perioden når det er dyr på beite. Iblant innføres også ekstraordinær båndtvang for å beskytte ville dyr, for eksempel i perioder med mye snø. Det er viktig å gjøre seg kjent med de gjeldende reglene i kommunen. Når det er båndtvang i din kommune kan du sjekke her.
Spesielle tilfeller
Ikke alle hunder er underlagt båndtvangen beskrevet ovenfor. I hundelovens § 9 listes blant annet følgende unntakstilfeller, enkelte med visse restriksjoner:
- Hund når den brukes i reindrift
- Dressert bufehund når den brukes til å vokte storfe, sau eller geit
- Hund i aktiv politi-, toll-, militær- og redningstjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste
- Hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt
- Hund når den brukes for jakt, jakthundtrening og jaktprøver
Mer informasjon om båndtvang finner du i hundeloven.
Aktivitet i båndtvangtiden
Skap en bedre fremtid
Vil du gi dyrene et bedre liv?
Din hjelp har alt å si!
For at hunden din skal få utfolde seg når det er båndtvang, kan du finne trygge steder hvor hunden kan løpe løs, som for eksempel forsvarlig inngjerdede hager. I passende områder på tur kan en langline også gi hunden litt ekstra frihet. Det fins mange forskjellige typer langliner: De fleste er enten 5, 10 eller 15 meter lange, og de finnes i forskjellige materialer som nylon, bomull, polyuretan, med gummibelegg eller vevet bånd med innflettede gummitråder. Du får kjøpt runde eller flate, med og uten refleks – utvalget er bredt.
Les også: Ja til strengere regulering av strømhalsbånd.
Når båndtvangen er over
Husk at selv når det ikke er båndtvang, skal hunder ifølge loven kun være løse når de blir «fulgt og kontrollert på aktsom måte». Tenk også på at ikke alle syns det er greit at du slipper hunden din bort til andre folk og hunder. Spør alltid før du lar hunden din løpe bort til andre! Det kan være mange grunner til at noen ikke ønsker at en løs hund kommer bort til dem. Det kan være at hunden deres er syk, skadet eller bare trenger litt ekstra plass rundt seg. Både folk og hunder kan være nervøse eller redde for løse hunder.
En del hunder kan føle seg utrygge på andre hunder når de selv er i bånd. Det er vanskelig for slike hunder å trene på å være i nærheten av andre hunder når de stadig får dårlige opplevelser med løse hunder som kommer bort. Det kan også føre til at hunden som kommer bort blir angrepet, om den utrygge hunden blir så redd at det føles som eneste utvei. Du bør derfor ha en sikker innkalling før du lar hunden din være løs på steder hvor det kan være andre folk og hunder, slik at du kan kalle inn hunden hver gang det kommer noen. Husk å bruke en skikkelig god belønning hver gang du kaller inn hunden din, slik at det blir veldig positivt for hunden å komme til deg.
Les mer om hund: Pass på hunden i ferien
