Spiser du kylling og lurer på hvilken som har hatt best velferd? Alle store dagligvarekjeder har bedre alternativer du kan velge. Vi anbefaler kylling sertifisert med Dyrevernmerket, fordi det gir den beste tryggheten om at dyrene har hatt et liv verdt å leve.

Mange forbrukere ønsker å kjøpe kylling som har hatt det bedre, men det er ikke så enkelt å finne frem i butikken.
Hvilket merke bør jeg kjøpe?
Fra Kiwi:
Hovelsrud økologisk kylling
Hovelsrud har fått Dyrevernmerket. Det benyttes en mer saktevoksende rase. Kyllingene har areal inne tilsvarende rundt 40 % mer enn vanlig intensiv produksjon, i tillegg til en vinterhage. De kan gå ut på et stort uteområde i sommerhalvåret. Huset har vinduer. De får tildelt grovfôr i tillegg til kraftfôret og har miljøberiking i form av kvister, kasser, halmballer, torvbad og vagler. Transporttid til slakteri er ikke mer enn 1 time.
Fra Kiwi:
Lovise kylling
Nisjebedriften Gårdsand produserer merkevaren Lovise. Det benyttes en mer saktevoksende rase. Det er klekking på bygderugeri, i stedet for på rugerifabrikk. I huset er det ikke så god plass som på økologiske gårder, men kyllingene har også tilgang til en vinterhage med frisk luft og dagslys. Kyllingene får tildelt halm og helkorn, og har flere typer miljøberiking som gjør at de kan få utløp for naturlige adferdsbehov. Det er under 1 time slakteritransport, til bedriftens eget slakteri.
Fra Coop:
Gårdsklekket
Den Stolte Hane produserer merkevaren Gårdsklekket. Det benyttes en mer saktevoksende rase. Kyllingene blir klekket i kyllinghuset, i stedet for på rugerifabrikk. I huset er det større plass enn minimumskravene, men ikke så god plass som på økologiske gårder. Det er flere typer miljøberiking, for eksempel torv å sandbade i og plattformer å sitte på, som gjør at kyllingene kan få utløp for naturlige adferdsbehov. I Gårdsklekket er det ikke tilgang til vinterhage eller uteområde. Det er maksimalt 1 times slakteritransport.
Fra Coop:
Änglamark økologisk (Homlagarden)
Homlagarden bruker en sunnere, økologisk kylling. Rasen er en spesielt mer saktevoksende variant som egner seg godt for økologisk drift. Kyllingene har areal inne tilsvarende rundt 40 % mer og deres foreldre har 50 % mer enn vanlig intensiv produksjon. Alle får tildelt grovfôr i tillegg til kraftfôret, og er i hus med vinduer. Kyllingene kan gå ut på stort uteområde i sommerhalvåret og foreldredyrene har vinterhage. Transporttid til slakteri er ikke mer enn 2 timer.

Stopp salget av monsterkyllingen!
Fra Meny:
Lerstang
Nisjebedriften Gårdsand produserer merkevaren Lerstang. Det benyttes en mer saktevoksende rase. Det er klekking på bygderugeri, i stedet for på rugerifabrikk. I huset er det ikke så god plass som på økologiske gårder, men kyllingene har også tilgang til en vinterhage med frisk luft og dagslys. Kyllingene får tildelt halm og helkorn, og har flere typer miljøberiking som gjør at de kan få utløp for naturlige adferdsbehov. Det er under 1 time slakteritransport, til bedriftens eget slakteri.
Fra Rema 1000 og Oda:
Stange økologisk landkylling
For Stanges økologiske landkylling brukes en mer saktevoksende rase. Kyllingene har rundt 40 % mer plass inne, sammenlignet med vanlig intensiv produksjon. Huset har vinduer og tilgang til vinterhage, og kyllingene kan gå ut på stort uteområde i sommerhalvåret. Kyllingene får tildelt grovfôr i tillegg til kraftfôret, og har flere typer miljøberiking som gjør at de kan få utløp for naturlige adferdsbehov. Det er maksimalt 3 timers slakteritransport.
Fra Rema 1000 og Oda:
Stange landkylling
For Stange landkylling brukes en mer saktevoksende rase. Kyllingene har ikke så god plass som på økologiske gårder, men de har tilgang til en vinterhage med frisk luft og dagslys. Huset har vinduer. Kyllingene får tildelt grovfôr i tillegg til kraftfôret, og har flere typer miljøberiking som gjør at de kan få utløp for naturlige adferdsbehov. Det er maksimalt 2 timers slakteritransport.
Fra Rema 1000:
Solvinge og Prima
For disse to merkevarene brukes en mer saktevoksende rase. Denne Hubbard-rasen ble innført som et resultat av to års samarbeid mellom Rema 1000 og Dyrevernalliansen. Våre veterinærer og sivilagronomer har gjennomgått produksjonen i alle ledd, og i samarbeid med bøndene kommet frem til mange tiltak som gir kyllingene et bedre liv. Kyllingene blir klekket på en ny form for rugerifabrikk der behovene deres blir bedre ivaretatt. I huset er det større plass enn minimumskravene, men ikke så god plass som økologiske gårder. Det er flere typer miljøberiking, for eksempel torv å sandbade i og plattformer å sitte på. De får tildelt grovfôr i tillegg til kraftfôret. Huset har vinduer. Kyllingene har ikke tilgang til vinterhage eller uteområde. Det er maksimalt 4 timers slakteritransport.

Psst! Sjekk også ut forbrukerguiden vår.
Hvilket merke bør jeg absolutt unngå?
Unngå vanlig industrikylling. Denne type kylling selges under merker som for eksempel First Price, Prior og Den Stolte Hane.
Felles for vanlig kylling som frarådes er:
Du kan hjelpe kyllingene
Gi flere kyllinger et liv verdt å leve
Din hjelp har alt å si!
- Bruk av den intensive rasen Ross 308
- Liten plass for kyllingene, typisk rundt 16-20 stk/m2
- Stort sett kun kunstig belysning, få hus har vinduer
- Kyllingene er kun innendørs og får ikke frisk luft
- Transport til slakteri er tillatt i opptil 12 timer
- Lite miljøberiking
De siste årene er miljøberikingstiltak i større grad blitt tatt i bruk i vanlig industriproduksjon. Den Stolte Hane, Prior og Kyllinggården har innført dette i alle sine hus. Miljøberiking er positivt, men bør da være i rikelige mengder. Det er uansett kun forbedring av noen forhold og tar ikke tak i de grunnleggende problemene.
Sjekk gjerne ut forbrukerguiden vår for å få en enkel oversikt over ulike merkevarer.
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi har lenge vært pådrivere for å skifte ut den intensive kyllingrasen og for miljøberikelse for kyllingene. Dyrevernalliansen anbefaler først og fremst å velge vegetariske alternativer.