Dyreforsøk kan være smertefulle og skape frykt og stress. I tillegg holdes forsøksdyr ofte på liten plass i et kunstig miljø med begrenset mulighet til å utføre naturlig adferd. Testing på dyr kan dessuten gi usikre resultater både fordi dyrene er forskjellige fra mennesker, og fordi de kan påvirkes på uforutsette måter under forsøket.
Etisk sett er det et paradoks at dyrene ligner så mye på mennesker at vi benytter dem som modeller for oss selv, samtidig som vi utsetter dem for lidelser som det aldri ville blitt tillatt å utsette mennesker for.
Forsøksdyr har ofte utilstrekkelig levemiljø
Forsøkdyrene har ofte lite plass og begrenset mulighet til å tilfredsstille adferdsbehovene sine. Noen forsøksdyr blir så frustrerte at de får abnorm adferd:
- Selvdestruktiv adferd, for eksempel gnaging på egen kropp.
- Stereotyp adferd: Gjentatt og uforandret bevegelsesmønster uten noe klart formål eller noen klar funksjon.
- Gnaging på sprinklene i buret og graving på nettingbunnen.
Mye kan gjøres for å bedre situasjonen til forsøksdyrene. Det fins mange alternativer til dyreforsøk!
Replacement, Reduction og Refinement er internasjonalt aksepterte prinsipper for en mer human bruk av forsøksdyr.
Reduction
betyr at antallet dyr i et forsøk begrensesrnså mye som mulig. Valg av riktig type forsøksdesign,rnprofesjonell bruk av statistikk og skånsom behandlingrnav dyrene er eksempler på metoder som benyttes for årnfå ned antallet dyr til et minimum.
Mange rutiner på forsøksdyravdelingen og selve forsøkene dyrene er med i, kan fremkalle smerter eller ubehag for forsøksdyrene. Dyrene kan utsettes for blant annet tvangsfôring gjennom sonde, smertefulle operasjoner eller sykdommer, og mentale påkjenninger i psykologisk forskning.

Laks er det suverent mest brukte forsøksdyret i Norge.
Vanlige forsøksdyr er laks, rotte, mus og kanin. Selv om forsøksdyrene er født og oppvokst i fangenskap, er deres naturlige adferdsbehov fortsatt tilstede. De lever under veldig nøye kontrollerte forhold fra fødsel til død. Det betyr at levemiljøet ofte gir dyret lite variasjon og begrenset mulighet til aktivitet som passer arten og livsstadiet.
Refinement
betyr blant annet at forsøket utbedres slik atrndet påfører dyrene så lite smerte og ubehag somrnmulig. Riktig bruk av smertestillende og løsdrift forrnforsøksdyrene er eksempler på slike utbedringer.
Forsøkene som dyrene er med i, medfører ofte smerte eller ubehag i en eller annen form. For eksempel:
- Dyret fôres med et giftig preparat som medfører vevsødeleggelse og påfølgende smerter.
- Dyret blir operert og har deretter smerter i operasjonssåret.
- Dyret blir smittet med en sykdom som gir smerter eller ubehag.
- Dyret utsettes for sterke mentale påkjenninger i psykologisk forskning.

Det finnes tusenvis av teknologiske og kjemiske metoder som erstatter dyreforsøk
Dyreforsøk gjennomføres i hovedsak til følgende formål:
- Grunnforskning
- Diagnostikk
- Produkttesting
- Undervisning og trening
- Utvikling av legemiddelprodukter
- Oppdrettsindustrien og landbruket gjennomfører dyreforsøk for å øke lønnsomheten
I noen tilfeller kreves dyreforsøk av offentlig regelverk, men for eksempel amerikanske Food and Drug Administration (FDA) bestemte i 2022 at dyreforsøk ikke lenger er nødvendig for godkjenning av nye medisiner.
Det er etterhvert utviklet tusenvis av alternativer til dyreforsøk. I mange tilfeller gir alternativene raskere og mer pålitelige resultater. Et eksempel på en metode som kan erstatte mange dyreforsøk er human-on-a-chip. For kompliserte studier må som regel flere alternativer benyttes sammen for å gi ønsket resultat.
Replacement
betyr at forsøksdyr erstattes avrnalternative metoder. Det kan bety metoder somrnerstatter forsøkene direkte, eller tiltak som i viderernforstand hindrer dyreforsøk.
Det er derimot kostbart og tidkrevende å utvikle alternative metoder og få dem akseptert i internasjonalt regelverk. I tillegg er noen forskere skeptiske til å ta i bruk metoder de ikke har tradisjon for å bruke, eller opplever vanskeligheter med å orientere seg om hvilke alternativer som finnes.
Enkelte tilhengere av dyreforsøk hevder at de er nødvendige for videre medisinsk utvikling. Undersøkelser viser imidlertid at bare et fåtall av dyreforsøkene fører til godkjente medisiner.
Andre undersøkelser viser at dyreforsøk er vanskelige å gjenskape. De gir altså ikke sikre svar, og dette bidrar til den såkalte «reproduksjonskrisen» i forskningen – altså en erkjennelse av at metodene som brukes ikke er gode nok til å gi sikre resultater som kan gjenskapes.

Fordi musa er så liten, er den svært utsatt for ytre påvirkninger, som temperatursvingninger
Dyrevernalliansen har lenge jobbet med å få merkevarer innen kosmetikk og hygiene til å slutte å bruke dyreforsøk i sin produksjon. Vår omfattende liste over hygiene- og kosmetikkprodukter fri for dyretesting finner du her.
Vi har også bidratt til å opprette Norecopa, som er et nasjonalt senter for alternativer til dyreforsøk. Norecopa arbeider både for å redusere antall forsøksdyr, redusere lidelse og erstatte dyreforsøkene.
Gi forsøksdyrene en stemme
Stopp smertefulle dyreforsøk!
Du kan erstatte dyreforsøk med moderne metoder som ikke involverer dyr.