Kan spare forsøksdyr for smertefulle forsøk

For å påvise botulisme brukes det fremdeles mus i smertefulle dyreforsøk verden over. Nå er norske forskere, støttet av Dyrevernalliansens forskningsfond, i gang med å etablere et alternativ som ikke krever bruk av forsøksdyr.

Forsøksmus utsettes for smertefulle forsøk for å påvise botulisme. Nå jobber norske forskere med å etablere et alternativ til dette dyreforsøket. Illustrasjonsfoto: Iselin Linstad Hauge.

Botulintoksinet, som produseres av en gruppe bakterier, er en av de mest potente naturlige giftene. Det kan føre til blant annet lammelse av nerver, og forårsake alvorlig sykdom hos både mennesker og dyr. Påvisning av dette giftstoffet i blod eller matvarer skjer gjennom dyreforsøk som myndighetene definerer som «betydelig belastende», noe som i dette tilfellet betyr svært smertefullt.

Finansiert av Dyrevernalliansens forskningsfond, skal nå norske forskere etablere et alternativ til denne testen som ikke involverer forsøksdyr. Ansvarlig forsker for prosjektet er førsteamanuensis Mette Müller ved NMBU Veterinærhøgskolen. I teamet er også professor Marina Aspholm, førsteamanuensis Toril Lindbæk og Dr. John Bunæs.

Müller forteller at deres mål er å redusere antallet dyr brukt i botulisme-testing, og på sikt gå helt bort fra bruk av dyr.

– Dette er belastende forsøk som ikke er ønskelige å fortsette med, verken i Norge eller internasjonalt, sier hun.

Bruker mus for å påvise botulisme

I dyreforsøkene som gjøres for å påvise botulisme brukes det mus. Da tester forskerne om musene utvikler symptomer på giftstoffet som fører til botulisme. Vanligvis gjøres dette ved å injisere musene med forskjellige doser av botulinumtoksin, som er stoffet som forårsaker botulisme. Musene kan deretter utvikle symptomer som muskelsvakhet, lammelse, respirasjonsvansker og til slutt død.

Slike dyreforsøk er smertefulle og belastende for musene. De kan oppleve smerte, stress, frykt og ubehag som følge av eksperimentene.

Mette Helen Bjørge Müller er forsker på NMBU, og jobber med å finne trygge og gode alternativer til dyreforsøk. Foto: Privat.

Selv om antall mus brukt til slike botulisme-forsøk i Norge er beskjedent, er det i europeisk og global sammenheng snakk om mange titalls tusen dyr hvert år. Dette inkluderer også botulinumtoksin-testing til medisinsk bruk, altså botox. Hvis forskerne nå klarer å etablere et alternativ, kan dette bidra til at slike alternativer i større grad tas i bruk også internasjonalt, og spare forsøksdyrene for grusomme lidelser.

– Dette vil på sikt legge press internasjonalt på å gå bort fra bruken av dyr i botulinumtoksin-testing. I flere land brukes det fremdeles mange tusen dyr i året. Her burde det finnes alternativer. Vi vil med nye metoder også kunne gjøre oppdrag for andre land som i dag bruker museforsøk, forteller Müller.

Løsningen ligger der

Forskerne har lovet at ingen forsøksdyr vil bli brukt for å etablere alternativet. Resultatene fra forsøkene skal brukes ovenfor myndigheter i Norge. Det kan brukes av andre innenfor medisinsk forskning og diagnostikk, både nasjonalt og internasjonalt. På sikt kan resultatene få konsekvenser for hvordan myndighetene i Norge og internasjonalt kan regulere bruken av dyr i slike forsøk. 

Den samme forskergruppen har tidligere hatt suksess med å bidra til at tilsvarende smertefulle tester på mus med algetoksiner fra blåskjell, er blitt erstattet med alternativer.

Müller, som allerede er i gang med forskningsprosjektet, er optimistisk for fremtiden.

– Vi håper og tror at prosjektet vårt bidrar til å endre lovgivingen og bruk av dyr til dette formålet. Løsningen ligger der, det vil bare kreve at vi investerer tid og ressurser i få gjort nødvendige justeringer og få det etablert. Med finansieringen vi har fått er dette gjennomførbart innen 2023, sier hun. 

Dyrevernalliansens forskningsfond ble opprettet i 2008 for å støtte forskning som hjelper dyr til et bedre liv. Her kan du lese mer om andre prosjekter som har fått støtte av fondet.

Gi forsøksdyrene en stemme

Stopp smertefulle dyreforsøk!

Du kan erstatte dyreforsøk med moderne metoder som ikke involverer dyr.