Norge har endelig etablert Nasjonal komité for beskyttelse av forsøksdyr! Dyrevernalliansen har kjempet hardt i flere år for opprettelse av komiteen, slik at forsøksdyrene skal få den beskyttelsen de fortjener og har krav på.

Vi hører ofte fra deg som er fadder eller giver at du ønsker å hjelpe forsøksdyrene. Dyr i forsøk kan påføres smerte og ubehag som ellers er forbudt å påføre dyr i hjemmet eller landbruket. Forsøksdyrene har i dag den svakeste beskyttelsen av alle dyr i Norge – det vil Dyrevernalliansen endre.
Skal sikre best mulig praksis
Susanna Lybæk er zoolog og vitenskapelig rådgiver, og representerer Dyrevernalliansen i komiteen. Hun forteller at den nyetablerte forsøksdyrkomiteen skal være et rådgivende organ for både Mattilsynet og virksomhetene som driver med forsøksdyr.
Dette kan for eksempel innebære utredninger om hvilke typer forsøk som ikke skal tillates eller hvilke andre metoder enn dyreforsøk man heller skal bruke. Komiteen skal også sikre kommunikasjon mellom de ulike landene i Europa, slik at den nyeste forskningen kan komme dyrene til gode.

Norge på Europa-toppen i bruk av forsøksdyr
Det finnes utallige former for dyreforsøk, men felles for dem alle er at de på en eller annen måte er belastende for dyret som det utføres på. I dyreforsøk er det tillatt å la være å bruke bedøvelse og smertestillende midler hvis det kan være til hinder for forsøket. Bare i 2017 ble det brukt over en million forsøksdyr i Norge, og blant disse ble nesten 55.000 dyr utsatt for det som klassifiseres som «betydelig belastende forsøk».
At Norge brukte mer enn én million forsøksdyr i 2017 er overveldende, men de siste årene har det vært betydelig flere. I 2016 ble det brukt over 11 millioner forsøksdyr i Norge. Årsaken til at Norge har en skyhøy bruk av forsøksdyr, er hovedsakelig fiskeoppdrettsnæringen.
visste du:
De fleste forsøksdyrene i Norge brukes ikke for å utvikle menneskemedisin, men for å utvikle medisin og behandling for husdyrene våre. Det er fordi vi holder dyrene svært tett i unaturlige miljøer der de pådrar seg sykdommer og parasitter som krever vaksinering eller medisinering. De vanligste forsøksdyrene i Norge er fisk, mus, rotter, amfibier, griser, høns, sau, geit og storfe.
Forsøksdyrene har ventet lenge
Den nye komitéens rolle er å gi råd på et mer overordnet nivå. Susanna gleder seg til å ta fatt i arbeidet med komiteen.
– Dyrene har ventet lenge. I komitéen skal jeg gjøre alt for at de dyrene som trenger det aller mest får den beskyttelsen de har krav på.
Dette er forsøksdyrkomiteen som skal gi forsøksdyrene beskyttelsen de fortjener og har krav på.
- Leder: Tore S. Kristiansen, daglig leder for Forskningsgruppe dyrevelferd ved Havforskningsinstituttet
- Susanna Lybæk, Dyrevernalliansen
- Hogne Bleie, MSD Animal Health
- Grete Bæverfjord, NOFIMA
- Espen Eng, De nasjonale forskningsetiske komiteer
- Kristine Eraker Åsland Hansen, Norges Veterinærhøyskole, NMBU
- Kathrine A Ryeng, Havforskningsinstituttet