Revolusjonerende forskning uten dyreforsøk

Forskere har laget en mikrochip med levende menneskeceller fra ulike organer som «snakker» sammen. Det kommer stadig flere «organ-på-brikke», og forskning viser at dette er mer presist enn bruk av forsøksdyr. Forskning uten dyreforsøk er fremtiden!

Eksempel på "human-on-a-chip" fra Wyss Institute.
Eksempel på «human-on-a-chip» fra Wyss Institute.

I 2014 hadde tyske forskere et gjennombrudd mange har avvist som science fiction.

– For bare få år siden var det kollegaer som avfeide dette som en umulighet, sa Dr Reyk Horland da han presenterte resultatene på Norecopas årskonferanse.

Microchip med levende celler

Det han henviste til, var at forskerne endelig hadde klart å lage en mikrochip med levende menneskeceller fra ulike organer som «snakker» sammen, såkalt «human-on-a-chip», eller «organ-på-brikke» på norsk.

På samme glassplate har de skapt levende celler fra menneskelig hud, lever og andre organer. At cellene lever og fungerer sammen betyr at forskerne nå kan utføre tester på hele organsystemer. 

Tidligere har dette vært en av de største utfordringene ved bruk av alternativer til dyreforsøk. Man har bare klart å teste én og én type cellekultur, og dermed ikke kunnet se effekten av stoffer på kroppen som helhet. Nå kan man det, helt uten dyreforsøk.

Stadig nye «organ-på-brikke»

Siden 2014 har utviklingen gått raskt. «Organ-på-brikke» utvikler seg stadig, og i 2020 hadde forskerne klart å skape kretskort med celler fra lunger, lever, nyre og hjerte.

Nå finnes blant annet «organ-på-brikke» som bruker humane leverceller til å identifisere stoffer som kan skade leveren. Forskerne testet denne teknologien ved å bruke stoffer som allerede hadde blitt godkjent for bruk på dyr, men som også kunne forårsake leverskader hos mennesker. Resultatene viste at organ-på-brikke-teknologien klarte å identifisere 87% av disse skadelige stoffene, noe som er en lovende indikasjon på at denne teknologien kan bidra til å identifisere farlige stoffer på en mer nøyaktig og effektiv måte enn tradisjonelle dyreforsøk.

I dag finnes disse organene på brikke, hvor samtlige er i aktiv bruk i forskning:

  • Liver-on-a-chip
  • Kidney-on-a-chip
  • Lung-on-a-chip
  • Heart-on-a-chip
  • Intestine-on-a-chip
  • Brain-on-a-chip
  • Skin-on-a-chip

Den ultimate «organ-på-brikke»

I medisinsk forskning jobbes det fremdeles med å få flere organsystemer til å fungere sammen i laboratoriet, ved hjelp av «organ-på-brikke». Det ultimate målet er å utvikle en fullstendig «human-on-a-chip», der alle organsystemene er på plass, og organsystemer kan samarbeide og påvirke hverandre på samme måte som i en menneskekropp.

Bruken av forsøksdyr i forskning blir stadig mer kritisert fordi artsforskjeller og variabler kan føre til feilaktige resultater. Derfor søker forskere etter nye metoder som kan utføre forskning på en mer nøyaktig og pålitelig måte, uten å bruke forsøksdyr.

Forskning uten dyreforsøk er fremtiden!

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.

Kilder

Horland, R. (Technische Universität, Berlin), Human-on-a-chip: a paradigme shift in substance testing?!, presentasjon på Norecopas årsmøte juni 2014.