Etter flere års arbeid fra Dyrevernalliansen forbys rutinemessig dyretesting av algetoksiner fra 1. juli 2011. Dette ansees som et av de aller mest smertefulle dyreforsøkene i Norge.

Testing av algetoksiner i skjell
Blåskjell kan inneholde algetoksiner som gir diaré og vondt i magen, og i verste fall kan medføre alvorligere skader eller død. Av hensyn til forbrukerne krever derfor myndighetene at skjell som omsettes blir testet for giftig innhold.
Fra 1. juli 2011 forbys rutinemessig bruk av dyreforsøk til testing av algetoksiner i skjell. Nå skal testingen gjennomføres med kjemiske metoder i stedet. De kjemiske testene gir sikrere resultat, og mange hundre dyr i året blir spart for grusomme smerter.
På overtid
I 2011 kom endelig gjennomslaget for forbud mot det siste, grusomme dyreforsøket av sitt slag. Forsøksdyrutvalget fastslo imidlertid allerede i 2007 at dyreforsøk er en uegnet metode for å kvalitetssikre blåskjell og kamskjell. Kjemisk testing har vært tilgjengelig i flere år, og gir til og med tryggere resultater enn dyretesting. Mattilsynet har tidligere nektet å gi opp dyretesting på grunn av potensielle problemer for norsk skjellnæring, som ble vektet tyngre enn dyrevelferd.
Gi forsøksdyrene en stemme
Stopp smertefulle dyreforsøk!
Du kan erstatte dyreforsøk med moderne metoder som ikke involverer dyr.
Seier nummer to for forsøksdyrene
Det finnes tre typer dyreforsøk med algetoksiner. Et av dem har lenge vært forbudt i Norge, og det andre ble forbudt etter press fra Dyrevernalliansen i 2007. Sistnevnte forbud gikk ut på at man injiserte 1 ml syre inn i magen til en mus på 20 gram. Forskere som har vurdert forsøkte, sammenligner dette med å sprøyte inn 3 liter eddik direkte inn i magen på et menneske på 60 kilo. Deretter utsettes dyrene for teststoffet som kan inneholde gift. Symptomene kan inkludere voldsomme kramper og sterke magesmerter. Dette ble forbudt på bakgrunn av Dyrevernalliansen sin klage til Mattilsynet samt press på Europakommisjonen fra Dyrevernalliansen med sine internasjonale forbundsfeller. Nå er altså den siste typen av dyreforsøk med algetoksiner forbudt. Nærmere 4000 dyr årlig vil slippe grusomme lidelser som følge av disse viktige seirene for dyrene.
Les også: Botox fremstilles med grusomme dyreforsøk.

– Disse dyreforsøkene er både smertevoldende og unødvendige, og angår mange dyr hvert eneste år. Det er derfor Dyrevernalliansen har prioritert å få et forbud mot dem, sier vitenskapelig rådgiver Anton Krag i Dyrevernalliansen.
Kilder:
- Forsøksdyrutvalget, møtereferat 15. februar 2011, sak 8.3.
- EU Reference Laboratory for Marine Biotoxins, EU-harmonised Standard Operating Procedure for determination of Lipophilic marine biotoxins in molluscs by LC-MS/MS, 2010.
- Forsøksdyrutvalget, møtebok 12. desember 2007, sak 4.4.
- Mattilsynet, Vedtak i klagesak – søknad om biologiske testmetoder for marine algetoksiner, 18. desember 2009.
- ECEAE, ECEAE welcomes EU announcement to replace mouse test for detection of toxins in shellfish, 19. november 2010.
- Holtrop, G., Petrie, J., et al., Can general anaesthesia be used for the Paralytic Shellfish Poison bioassay? Toxicon, in press, 2005.
- FAO Food and Nutrition Paper, Marine biotoxins, Rome 2004.