Slik sender du bekymringsmelding til Mattilsynet

Hva bør du tenke på ved innsending av bekymringsmelding til Mattilsynet

Dersom du observerer dyr som blir behandlet dårlig og har det vondt, er det viktig å sende inn en bekymringsmelding til Mattilsynet. Hvordan du beskriver forholdet og hvilke opplysninger du gir er avgjørende for om Mattilsynet kan hjelpe dyrene. Her er noen gode råd for innsending av slike bekymringsmeldinger.

Hvem er du?

Du kan være anonym, men det er lettere for Mattilsynet å følge opp saken dersom de vet hvem du er og eventuelt kan kontakte deg for å få flere opplysninger i saken. Det er for eksempel svært vanskelig å bevise mishandling av dyr dersom en ikke er til stede når det skjer og dyret ikke har observerbare skader eller avvikende atferd. I slike saker må man ha bevis for eksempel i form av video og vitnemål fra andre. Hvis du oppgir navnet ditt, vil du fortsatt være anonym ovenfor den du varsler om. 

Det er også nyttig for Mattilsynet å vite om du har kompetanse på dyr, hvilken relasjon du har til dyreeieren og om det er du selv som har observert forholdet. 

– Hvis du har spesiell kunnskap om dyrearten det gjelder, bør du skrive det. Dersom du for eksempel har dyr selv eller har en relevant utdanning kan dette gjøre varselet ditt mer troverdig for Mattilsynet.

– Dessverre er det noen som bruker varsleknappen for å hevne seg på naboen. Skriv meldingen slik at det blir tydelig for Mattilsynet at det ikke er hensikten.

– Meldingen er sterkere dersom melder har gjort observasjonene selv. 

Dersom du likevel melder på vegne av andre vitner, bør du skrive navn og telefonnummer til dem.

Gi opplysninger om dyreeier, virksomhet eller andre ansvarlige

Navn på ansvarlige personer og adresse er viktige opplysninger. Mattilsynet forholder seg til folkeregisteret og har ikke ressurser til å bruke mye tid på å lete etter adresser eller ansvarlige. Det er derfor viktig med detaljerte og korrekte opplysninger om hvem og hvor. Finner du likevel ikke navn eller adresse, forklar så godt du kan, for eksempel ved hjelp av et vedlagt merket kart. Finner du landbruksdyr i utmark eller på et annet sted uten adresse, kan du fotografere øremerket til et av dyrene. 

Beskriv konkret hva du har observert

Hvilke og hvor mange dyr er viktig å få med. Beskriv så konkret og objektivt som mulig hva du er bekymret for og har observert, når det skjedde, hva som kan være årsaken og eventuelt andre viktige opplysninger du har. 

Eksempel på alvorlige brudd på regelverket om dyrevelferd er mishandling og grov vanskjøtsel samt alvorlig svikt i dyrets levemiljø, tilsyn eller stell som:

  • Fôr, beite eller vann dekker ikke dyrets eller dyrenes behov
  • Dyr beskyttes ikke mot fare for sykdom, skade og andre farer
  • Syke og skadde dyr følges ikke opp
  • Dyrene mangler oppholdsrom om vinteren
  • Alvorlig svikt i renhold der dyrene oppholder seg, for eksempel at gjødsel ikke fjernes
  • Dyrene mangler tørr liggeplass

Hvis du har tatt bilder, eller har andre dokumenter med opplysninger som er viktige for saken, bør du legge disse ved meldingen din. Dette vil styrke meldingen og gi Mattilsynet viktig informasjon før et eventuelt tilsyn i dyreholdet. 

Takk for at du engasjerer deg for dyrene og melder fra dersom du ser dyr som ikke har det bra og trenger hjelp.