Det er svært viktig å sørge for forsvarlig pass av familiedyr i ferien. Her får du flere tips for å sørge for en god sommer for dyrene!

Her finner du råd for hvordan du best tar vare på de firbente i sommermånedene:
Ikke etterlat hunden i varm bil
Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solen. Mange tilfeller av heteslag hos hund i bil skjer i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning. Hvis hunden ikke kan være hjemme, er det best om en person kan vente i bilen hos hunden for å passe på at den har det bra. Dersom du likevel velger å la hunden være alene i bilen for en kort periode, legg igjen ditt mobilnummer på et synlig sted slik at du kan nås dersom det skulle være noe.
Finn bilens eier om du ser hund i varm bil
Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen (tjenesten koster 3 kr per mottatt melding). Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om, og send meldingen til telefonnummer 2282. (Eksempel: REGNR AJ29347 – sendes til 2282). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800.
Hva gjør du med familiedyr som er overopphetet?
Skap en bedre fremtid
Vil du gi dyrene et bedre liv?
Din hjelp har alt å si!
Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden. Du kan enten dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, (unngå å bruke is) for da kan hunden gå inn i sjokk. Hunden bør kjøles ned til ca. 39 grader. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved mer alvorlige tilfeller. Hunden kan ha behov for å få tilført væske og andre medisiner. Her kan du lese mer om hva du skal gjøre hvis du oppdager en hund i varm bil.
Sørg for forsvarlig pass av familiedyr i ferien
Et dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand, og det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate det til seg selv. Å dumpe dyret i container, sette dyret ut i skogen eller liknende er uforsvarlig og forbudt. Dyr skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.
Dersom noen andre må passe dyret når du er bortreist anbefaler Dyrevernalliansen at dette gjøres av noen du stoler på. Venner, familie eller bekjente som kjenner dyret er det aller beste. Sørg for å forklare deres rutiner samt legge igjen nummer til både fast veterinær samt veterinærvakt.
I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien må derfor foreldrene ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.
Pass på varmt underlag
Husk at asfalt og annet underlag blir mye varmere i solsteika. Brennhett underlag kan gi uheldige skader for labber og poter. Ha dette i bakhodet når du skal ut og mosjonere hunden eller slippe katten ut for en luftetur. Spesielt varm asfalt kan gi brannskader og slitasje. For å avgjøre om underlaget er for varmt, kan du holde baksiden av hånden din mot bakken i fem sekunder. Brenner du deg og må trekke til deg hånden før, vil det også være for varmt for hunden eller katten.
Ta med familiedyr på ferie ut av landet?
Planlegger du å ta med kjæledyret ditt på ferie utenlands, er det viktig å sette seg inn i innførselsvilkårene i de landene du skal reise til. I tillegg må du kjenne reglene for å ta med dyrene tilbake til Norge.
Les mer om dyr og utenlandsferie hos Mattilsynet
Dyrevernalliansen anbefaler ikke å ha med familiedyr på flytur dersom de ikke er små nok til å bli med i kabinen. Hunder må oftest sitte i bur i lasterommet, samt lesses på og av selve flyet uten at du kan ha hunden under oppsyn. Oppholdet i lasterommet kan oppleves som svært belastende for hunden da det er et fremmed sted med mye støy samt svigninger i både trykk og temperatur. Må du reise over en lengre strekning anbefaler vi derfor å kjøre bil eller tog slik at du kan følge med på hvordan hunden har det samt sørge for hyppige lufteturer og nok vann.
Les også: Kjæledyret kan også trenge solkrem.

Tenk på dyrene du ikke ser!
Velg dyrevennlige produkter.