treff i Sider & artikler

Ønsker du deg katt? Her får du tipsene du trenger!

Vurderer du å bringe en katt inn i familien? Dette anbefaler vi i Dyrevernalliansen deg å tenke på i forkant.

Katt liggende, teppe
Foto: AdobeStock

Før man skaffer seg et nytt kjæledyr er det viktig å tenke nøye over hva slags dyr som passer best til din familie. Katter kan leve lenge, opptil 20 år. De trenger daglig stell, og blir svært avhengige av familien sin. De er også vanskeligere å ta med seg enn en hund. Hun eller han er kanskje rimelig i anskaffelse, men vil koste deg mange tusen kroner i året totalt i form av fôr og årlig vaksine og veterinærsjekk.

Jeg vil gi en katt et nytt hjem!

I Norge er det en overflod av katter, og mange av disse mangler et eget hjem. Kontakt en omplasseringsorganisasjon i nærheten av deg for å se om de har en som kan passe inn i din familie. De kan ha både kattunger og voksne katter. En stor fordel ved å adoptere fra en organisasjon som Dyrebeskyttelsen er at dyrene allerede er chipmerket, kastrerte og vaksinerte. På denne måten redder du faktisk to katter – den som får en ny sjanse hos deg, og den som får plassen på dyrehjemmet eller i fosterhjemmet.

Eventuelt kan du gå inn på finn.no eller andre aktuelle nettsider og se om du finner en katt som vil passe inn i din familie. Husk da å undertegne en kontrakt med vedkommende du adopterer fra. Forslag til kontrakt finner du her. Husk også at kattunger må være minst tolv uker gamle før de skilles fra mor.

Bidra til at flere dyr får oppleve omsorg.

Ingen skal måtte vente forgjeves på hjelp!

Du kan sørge for at dyr i nød får et effektivt dyrepoliti!

Gå videre

Hva må jeg sørge for i et godt kattehold?

ID-merking og kastrering

Dyrevernalliansen anbefaler at alle katter kastreres og chipmerkes – altså id-merkes. Med en chip i nakken blir ditt nye familiemedlem identitetsmerket slik at hun kan spores tilbake til deg dersom dere skulle miste hverandre. Katter kan gå seg bort alene, bli påkjørt, eller stikke av i frykt for eksempel i forbindelse med flytting eller veterinærbesøk. Å id-merke ditt nye familiemedlem er derfor en nødvendig investering.

Kastrering av hannkatt eller sterilisering av hunnkatt betyr at de ikke kan få unger. Fordi det er mange flere katter i Norge enn det er gode hjem til, er dette en ansvarlig forsikring. Hannkatter som kastreres blir også roligere, holder seg nærmere hjemmet og havner mindre i slagsmål. Kastrering er derfor også en god helseinvestering.

Forsikring og oppfølging av veterinær

Ditt nye familiemedlem må tas til veterinær minst en gang i året for tannsjekk, generell helsesjekk og årlig vaksine. Katter som er ute trenger vanligvis ormekur en gang i året eller litt oftere.

Etterhvert som katten blir eldre vil den kanskje trenge tannrens hos veterinær eller andre behandlinger som følge av alderen. Den kan også bli syk eller skadet, og i alle slike tilfeller kommer regningen lett opp i mange tusen kroner hos veterinæren.

Dyrevernalliansen anbefaler deg å ha forsikring for katten slik at du kan hjelpe vennen din i en akutt situasjon. Hvis du ikke kjøper forsikring bør du sette av penger hver måned slik at du kan dekke uforutsette regninger hos veterinær. Hvis kontoen bygges opp mens katten er ung vil du ha en buffer å ta av når den blir eldre og regningene hos veterinæren kanskje øker.

Katter skjuler smerte. Regelmessig sjekk hos veterinær er derfor viktig for å avdekke sykdom eller skader, for eksempel en brukket eller råtten tann. Lavere aktivitet enn vanlig, matt pels og avmagring kan være tegn på sykdom.

Mat og drikke

Katten har det best når den får kvalitetsfôr, kjøpt i dyrebutikk eller hos veterinær.

Tørrfôr og frisk vann skal alltid være tilgjengelig. Vannet må skiftes daglig og vannskålene rengjøres minst ukentlig. Katter liker ikke alltid å drikke fra samme sted som de spiser, og du bør derfor sette ut en ekstra vannskål et annet sted enn sammen med maten.

Katter kan få laktosefri melk å drikke som en liten snack i tillegg til vann. Ikke gi produkter som inneholder laktose, da det kan gi dårlig mage. Som snacks kan den også få litt kokt fisk uten salt, rått egg, eller den kan få slikke litt fløte uten laktose.

Transportbur

Før du henter din nye venn må du anskaffe et trygt transportbur for katt. Legg et tykt håndkle eller teppe i bunnen, og vær forberedt på at katten kan tisse på seg av frykt. Transportburet må rengjøres godt etterpå, og brukes senere hver gang katten skal til veterinær og dersom du skal ha den med deg på reise.

Katteluke og utemuligheter

Det er en stor fordel, både for deg og katten, om du har mulighet til å installere katteluke. Da kan den gå inn og ut som den vil, og slipper å fryse dersom den er ute og du er borte i noen timer. Muligheten til lett å komme inn i eget hjem kan også bidra til å knytte katten nærmere til stedet.

Hvis du bor i et område med mye fugler bør du prøve å holde katten innendørs i hekkesesongen om natten og tidlig om morgenen. På denne måten kan du spare livet til mange fugleunger.

Er det fare for temperaturer under ti grader Celcius bør katten holdes innendørs. Katter kan fryse i hjel hvis de oppholder seg over tid i så kalde temperaturer.

Utemuligheter er gunstig for katten fordi det gir muligheter for viktige adferdsbehov som utforsking og kroppsbeherskelse. Hvis ditt familiemedlem permanent eller i perioder ikke får bevege seg fritt må du forsøke å kompensere for disse behovene ved å innrede hjemmet mest mulig på kattens premisser. Muligheter for klatring, balansering og observasjon er viktig.

Let hvis katten ikke kommer hjem

Du bør venne ditt nye familiemedlem til å komme hjem minst en gang om dagen og helst oftere. Du må daglig følge med på om hun har vært hjemme, og kommer hun ikke tilbake til huset som vanlig, må du ut og lete etter henne.

Har du vennet henne til å komme når du roper er mye gjort. Skulle hun for eksempel ha blitt påkjørt står det om timer. Du kan redde livet hennes ved å vite hvor hun har territoriet sitt og gå ut og rope etter henne. Let i grøfter og spør naboer om de har sett henne. Stå på utsiden av stengte garasjer, boder og lignende og rop navnet hennes. Vent og lytt, hvis hun er vant til at dere kommuniserer vil hun mjaue om hun kan. Å lete i grålysningen om morgenen og sent om kvelden kan være lurt fordi det da er stille, og hun vil være mindre redd for å svare deg.

Oppmerksomhet, respekt og kos

Ditt nye familiemedlem må få dekket sine aktivitetsbehov og sosiale behov, som blant annet betyr at hun trenger daglig kos og oppmerksomhet fra din side.

Katter liker ikke å bli tvunget til noe og adlyder heller ikke ordre på samme måte som en hund. Du må derfor innstille deg på at du må respektere katten, og prøve å forstå hva den formidler til deg.

Snakk til katten med mild og blid stemme. Katter lærer navnet sitt og lytter ellers til tonen i det du sier.

Blunk langsomt til katten for å vise at du er vennlig. Hils på den ved å strekke ut hånden, som den da vil stange mot. Dette betyr "hei".

Du kan klappe katten forsiktig over hodet og ryggen. Unngå å berøre magen, selv om katten legger seg på ryggen. De fleste katter kan ikke fordra at magen berøres. Ikke trekk i halen.

Katter liker å stryke seg inntil eieren med siden av snuten og hodet, og å stryke seg med siden av kroppen mot benet ditt. Dette er for å merke deg som sin eiendom, og er vennlige signaler du bør ta i mot med takknemlighet.

Når katten maler betyr det vanligvis at den koser seg. Maling kan også skje hvis katten har smerter eller er veldig stresset.

Når katten slår med halen vil den være i fred. Dette må respekteres.

Lek og bevegelse

Katter er lekne dyr, og liker spesielt godt alt som minner om jakt. En snor med papir eller garn knyttet fast i enden er som regel populært. Kast "byttet" på gulvet og trekk det rundt slik at din venn kan "jakte".

For tid alene kan en liten ball være interessant tidsfordriv, men den bør ikke være for stor og heller ikke så liten at den kan settes fast i halsen. Leker fylt med kattemynte gir en følelse av velvære og blir foretrukket av mange.

Reiser og pass når du er bortreist

Du må også ha noen som kan passe katten når du reiser bort. En pålitelig nabo eller andre må kunne se til katten et par ganger i døgnet, og absolutt minimum én gang per døgn. Det er en myte at katter "klarer seg selv". Ditt nye familiemedlem er avhengig av mat, omsorg og kontakt. Hun risikerer også å skade seg, for eksempel hvis hun er ute alene.

Katter knytter seg til hjemplassen og liker ikke å flytte. De kan ikke tas med rundt slik som hunder, men kan vennes til å bli tatt med noen faste steder. Er katten knyttet til eieren vil hun for eksempel kunne tas med til familiens hytte. Dette må læres inn og kan sammenlignes med prosessen når katten er ny i hjemmet. De første to ukene et nytt sted må katten holdes inne. Ved neste besøk kan det være tilstrekkelig å holde katten inne i tre dager.

På eventuelle reiser må katten holdes i reisebur. Katter smetter lett ut av seler og lignende, og du bør være svært forsiktig på reisen for å unngå å miste ditt familiemedlem. Mange katter blir reisesyke, men noen takler greit å være med. Her må du prøve deg frem, og det er viktig at katten opplever trygghet under eventuell reise.

Renhold, pels, klør og dokasse

Katter vasker seg selv og trenger normalt aldri å bades. De hater vann og bør derfor ikke vaskes unntatt i unntakstilfeller. Etter å ha spist vil ditt familiemedlem gjerne bruke lang tid på å vaske ansiktet og labbene og deretter hele kroppen.

Alle katter kan med fordel børstes jevnlig, og dette er spesielt viktig for langhårede individer som må unngå at pelsen klumper seg sammen. Børst forsiktig slik at det blir en kosestund, og gi deg når halen begynner å piske. Katter røyter og dette merkes spesielt om våren. Hår på møbler fjernes med støvsuger.

Klørne skal ikke klippes, men kan forvolde litt slitasje på møbler og tapet. Et kattebrett plassert på et sted der dyret synes det er attraktivt vil avhjelpe situasjonen. Utemuligheter vil vanligvis redusere problemet betydelig.

Dokasse må være konstant tilgjengelig og bør plasseres et rolig og usjenert sted. Kattesand finnes i forskjellige typer og du må prøve ut hvilken som passer best i deres familie. Våt eller skitten sand fjernes så fort som mulig og minimum daglig med en liten spade. I perioder hvor katten bruker dokassen mye må all sanden skiftes en gang i uken og kassen vaskes.

Mer informasjon

Mattilsynet har en brosjyre om kattehold med masse nyttig informasjon som du kan finne her. Boken ”Katten” av Bjarne O. Braastad gir et mer dyptgående innblikk i kattens atferd samt hvilke behov hun har.

Hvordan gir jeg katten en god start i sitt nye hjem?

Kattunge som slapper av i en eske
Sett av tid til å være mye hjemme med det nye medlemmet i familien i starten.

Sjekk hos veterinær

Dersom du ikke adopterer gjennom en omplasseringsorganisasjon som allerede har sørget for dette, kan det være lurt å ta en sjekk hos veterinæren etter en liten stund. Alle katter som skal gå ute må være chippet og kastrerte, både hanner og hunner.

Klargjør hjemmet ditt

Før katten kommer hjem til deg kan du lage i stand en dokasse med kattesand, en egen seng med noe mykt å ligge på, klorebrett, noen leker og eventuelt et klatrestativ.

Katter liker å hvile høyt, på et sted der de har utsikt over resten av rommet men samtidig føler seg beskyttet selv. Sengen kan være av kurv eller tøy. Katter liker å hvile på ull eller strikkede materialer.

Dokassen bør stå et annet sted enn der maten er.

Tenk gjennom sikkerhet. Bor du for eksempel et sted med en høy veranda bør du sikre denne slik at katten ikke hopper opp på gelenderet og faller ned.

Katten bør få oppholde seg i hele huset unntatt der det kan være farlig for den. Du bør forby katten å hoppe opp på kjøkkenbenken, dette skyldes både sikkerhet for dyret og hygiene for deg selv. Et vennlig og tydelig "nei" og å løfte katten ned, helst over til et mer attraktivt sted, er beste innlæring.

Sett av tid

Sett av mest mulig tid til å være en del hjemme med det nye familiemedlemmet den første tiden, så kan hun bli kjent med deg og det nye hjemmet.

Barn bør få beskjed om å være rolige med en ny katt i familien. Har du hund eller andre dyr kan du vente litt med å presentere dem.

Tilvenning til å være ute

Den nye katten må holdes innendørs i minimum to til fire uker for å knytte seg til det nye hjemmet og sin nye familie. Får du katten om vinteren bør du vente lenger med å slippe den ut fordi kulden gjør det risikabelt om den ikke kommer seg inn igjen.

Slipp ikke din venn ut alene i begynnelsen. Det kan være lurt å være ute sammen med henne den første tiden, slik at hun ikke går seg bort i det nye nabolaget.

Prøv å lære katten hvor det er trygt å gå. Ikke led den med deg bort til større bilveier, men gå på småveier eller i trygge naturområder.

Lær katten til å komme når du roper. Dette er en svært viktig investering i trygghet for dere begge. Ikke forvent at katten reiser seg og kommer løpende som en hund innendørs. Utendørs kan du derimot forvente at den ganske ofte vil komme når du roper navnet noen ganger.

Dersom du har adoptert en kattunge må du ikke slippe henne ut. En kattunge under seks måneder bør aldri slippes ut alene uten tilsyn. En katt på under ett år bør ropes inn etter en time eller to. Unge katter på under ett år har tynnere pels enn eldre dyr og bør holdes inne om vinteren. De har dårligere utviklet retningssans og kan gå seg bort. Fordi de er barn er de også umodne og forstår ikke nok av verden til å passe seg. En litt eldre katt uten erfaring vil også kunne gjøre dumme ting, men er litt mer moden og fornuftig.

Lag rutiner for livet deres sammen

Lag rutiner for katten, for eksempel våtfôr hver morgen når du står opp selv. Dette vil bidra til at katten kommer til huset og oppsøker deg.

Husregler for mennesker

Når katten spiser, går på do eller vasker seg må den få være helt i fred. Når katten sover kan du klappe den hvis den virker interessert i kontakt. Hvis ikke må du respektere den, og la den være i fred.

Lykke til med det nye familiemedlemmet!