Overopphetede biler, uansvarlige eiere og eksotiske opplevelser laget for turister. Utfordringene er mange for dyrene i sommerferien – men du kan være med å hjelpe dem.

Vær en venn for dyrene i sommer ved å unngå å støtte dyremishandling på ferie.
Før ferien:
- Før du bestiller en reise, bør du kontakte reiseselskapet og undersøke om turen innebærer aktiviteter som utnytter dyr: Rodeo, dyreparker, tyrefekting, delfinshow, osv. Velg bort turer som inkluderer dyreplageri. Husk at som kunde har du makt: Det skal ofte ikke så mange klager til før tilbudene endres.
- Ta eventuelt kontakt med lokale dyrevernorganisasjoner på stedet dit du skal, for å høre hva du bør unngå.
På ferie i utlandet:
- Boikott tyrefekting, hanekamper og lignende aktiviteter. Dette er grusom dyremishandling selv om det anses som kultur i enkelte land. Unngå også sirkus, akvarium og dyreparker. På slike steder er det ofte at dyr ikke har det godt!
- Ikke delta i ridning hvis hester eller esler er magre, blir slått eller ikke får hvile.
- Aldri la deg avbilde mot betaling med ’eksotiske’ dyr som apekatter, slanger eller bjørner.
- Ta heller gjerne bilder av eller film det du ser av dyreplageri! Rapportér det du reagerer på til politiet, turistkontor, lokale dyrevernorganisasjoner eller turoperatøren.
- Kjøp ikke produkter som kan ha medført lidelse for dyr, eller som er laget av utrydningstruede arter. Unngå for eksempel pels, lær, skilpaddeskall, fjær og utstoppede dyr.

- Unngå å smake på lokale ’delikatesser’ som innebærer dyrelidelser, for eksempel foie gras (gåselever) og hundestuing. Bruk gjerne heller guider for lokalt vegetartilbud.
- Det finnes ofte dyrevennlige attraksjoner for de som gjerne vil se dyr i ferien. Seriøse safariselskaper kan ta deg tett på dyr i naturen.
- Mange steder kan du også besøke dyrepensjonater eller rehabiliteringssentere for ville dyr. Støtt et godt formål samtidig! Det finnes mange dyrevernorganisasjoner over hele verden.

Etter ferien:
• Har du vært vitne til grusomheter mot dyr i ferien, er det viktig at du følger opp tilfellene når du kommer hjem. Dyrene kan ikke rope sin nød! Ikke glem dem selv om du ikke lenger ser grusomhetene.
• Send gjerne en klage til ambassaden for landet du besøkte. Informér også reisebyrået og advar andre potensielle reisende.
• Du kan sende tips til Born Free Foundation og WAP om uverdige forhold for ville dyr i utlandet (f.eks. sirkus, dyreparker og forestillinger).

Hjemmeferie:
• Har naboen eller noen du kjenner forlatt kjæledyret uten tilsyn i forbindelse med ferie? Kontakt Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.
• Dyr bør som regel aldri etterlates i bil om sommeren. Overopphetede biler er tortur for dyr. Selv om bilen er parkert i skyggen, kan solen bevege seg i løpet av overraskende kort tid!
• Ser du en bil med innestengte dyr som lider i varmen, må du straks ringe politiet på telefon 02800. Haster det, har du lov til å knuse ruten og ta deg inn i bilen.
• Har du planer om å utvide familien med et dyr i ferien? Det er mange dyr som trenger gode hjem. Om familien får valp i sommer, må du huske at det krever mye trening og tid før valpen kan være alene hjemme en hel arbeidsdag. Sørg for at noen kan være sammen med valpen også etter ferien.
Husk: Har du dyr selv? Ta ekstra godt vare på kjæledyrene dine i sommer!
LES OGSÅ: Pass på hunden i ferien

Skriv under for dyrene!
Hjelp dyrene ved å skrive under på Dyrevernalliansens underskriftskampanjer.