Hovelsrud Gård er en av de første gårdene i Norge som fikk utdelt Dyrevernmerket for sin kyllingproduksjon. Dyrevernmerket kylling har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet.

Foto: Ihne Pedersen
Du kan hjelpe kyllingene
Gi flere kyllinger et liv verdt å leve
Din hjelp har alt å si!
Den idylliske Hovelsrud Gård ligger på Helgøya i Mjøsa og drives av bonde Marianne Olssøn med familie. For Marianne og familien er det viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Kyllingene kan gå fritt ut og inn i en stor hage, noe som skaper trivsel og glede hos fuglene.
Gården kan nå skilte med å være blant Norges første til å få utdelt Dyrevernmerket. Marianne Olssøn som driver gården forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket.
– Det er viktig for oss å lage en kylling med høy grad av dyrevelferd. Derfor er det veldig flott å få dette stempelet som betyr at våre kyllinger lever et bedre liv. Dyrevernmerket er viktig fordi det premierer god dyrevelferd, sier Olssøn.
Bedre plass for dyrevernmerket kylling

Kyllinger som er dyrevernmerket har større plass og tilgang til dagslys, enten via luftegård eller gjennom vinduer. På Hovelsrud Gård har kyllinghuset vinduer og det er tilgang til en såkalt vinterhage. Denne består av en slags platting med tak hvor kyllingene kan kose seg utendørs, i ly for nedbør og sterk sol hvis de ikke vil helt ut i hagen.
Sunnere kropp
En av hovedforskjellene på dyrevernmerket kylling og vanlig kylling er at kyllingene må være av en sunnere rase enn den utskjelte Ross 308, som er den vanligste kyllingtypen i konvensjonell produksjon. Kyllingene på Hovelsrud er av rasen Ranger Gold, som både vokser saktere og er mer aktiv.
Mer aktivitet

Dyrevernmerket kylling skal ha gode muligheter for å få utløp for aktivitetsbehov, via miljøberikelser og mer plass. På Hovelsrud Gård får kyllingene tildelt grovfôr, og kan sysselsette seg med blant annet vagler og plattformer, torv til å støvbade og rote i, kasser til å gjemme seg under og hakkeblokker.
Kravene til Dyrevernmerket er utarbeidet av Dyrevernalliansens fagteam av veterinærer, biologer og sivilagronomer. Her kan du se flere forskjeller på Dyrevernmerket og vanlig kylling.
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket.