Kyllingrasen som er mest brukt i dag, er en intensiv rase som vokser så raskt at den får helseproblemer av veksten. Det finnes en kyllingrase som kan gi kyllingene et mye bedre liv. En sunnere kylling vil kun koste seks kroner ekstra.

Foto: Iselin L. Hauge
Å gå over til Ross Rowan fra Ross 308 vil ha store helsefordeler for kyllingene. Ross Rowan har mye større forutsetninger for å ha et liv verdt å leve. En sunnere kyllingrase som får ha litt mer plass vil tilsammen koste seks kroner ekstra.
Dagens mest brukte rase Ross 308 vokser altfor raskt, noe som kan gi hjerte- og beinproblemer. I tillegg har de veldig lite plass, siden dagens dyretetthet er på 36 kilo kylling per kvadratmeter.
Om man i stedet hadde valgt å bruke den mer saktevoksende Ross Rowan og disse i tillegg hadde fått litt bedre plass med 25 kilo kylling per kvadratmeter, ville man fått mye større potensiale for bedre velferd for kyllingene.
En sunnere kylling koster ikke mye mer

En sunnere kylling vil ikke koste forbrukeren særlig mye. Pris i butikk for en hel grillet kylling ville vært 46 kroner for den sunnere kyllingen Ross Rowan. Dette er bare seks kroner mer enn en hel grillet kylling av rasen Ross 308.
Vær en bevisst forbruker!
Valgene du tar i butikken har mye å si for hva slags liv landbruksdyrene får. Heldigvis gjør Dyrevernmerket at det blir stadig lettere å få oversikt over hvordan dyrene har hatt det. Sjekk også ut Dyrevernalliansens forbrukerguide om du spiser mat fra dyr. Her får du vite alt du trenger for å gjøre gode valg i butikken. Om du spiser kylling, velg et merke hvor dyrene er av en sunnere kyllingrase.

Kilder:
- Fjellhammer, E., Konsekvensene av omlegging til Ross Rowan i norsk slaktekyllingproduksjon, Rapport, AgriAnalyse, 2015.