Fiksering av griser i svinenæringen

Fiksering er et kjent begrep i svinenæringen, men hva betyr det egentlig når vi snakker om fiksering av griser? 

Fiksering av gris
Foto: Nettverk for dyrs frihet

Hva er fiksering? 

Kort forklart er fiksering at purka stenges inne i en trang metallramme. Hun har ingen mulighet til å verken snu seg eller stelle seg. Hun forhindres i all normal atferd. 

Redusere spedgristap

Det er en risiko for at mor uvitende legger seg oppå og klemmer griseungene i hjel etter fødselen. Fiksering brukes i hovedsak for å forhindre spedgristap, og som en erstatning for andre metoder som krever mer innsats.

Det kan oppstå svært sjeldne tilfellene der enkeltpurker er aggressive og biter etter ungene sine, for eksempel grunnet fødselspsykose. Da kan spedgristap forebygges ved å gjøre purka trygg på bonden, og ved hjelp av at det er kontinuerlig tilsyn under fødsel der bonden fortløpende fjerner nyfødte unger fra purka når det er nødvendig.

Fiksering – Ikke fullt lovlig

Fiksering er ikke lovlig praksis i Norge, men tillates blant annet som unntakstilfelle ved fødsler der purka er spesielt urolig. Tall fra Helsegrissystemet viser at de fleste svinebøndene aldri bruker denne metoden. Det er likevel en stor andel av besetningene som bruker metoden for purker som er spesielt urolige ved fødsel. Noen bønder misbruker muligheten til å fiksere griser unntaksvis, og bruker det som en rutine.

Fiksering forhindrer naturlig atferd

Griser har et grunnleggende behov for å bygge rede før fødselen. Under fiksering kan hun ikke bygge et trygt rede, noe som kan øke stresshormonene i kroppen. Hun kan heller ikke være i aktivitet, noe som kan gjøre purkene rastløse og frustrerte. Dette kan forlenge fødselen. Jo lenger tid en fødsel tar, jo mer utmattet blir purka. 

Les også: Fakta om gris

Mor og barn får ikke kontakt

I naturen vil normalt mor og barn kommunisere og ha hyppig tryne mot tryne kontakt. De lærer hverandre å kjenne gjennom lukt og grynt. Under fiksering kan ungene bare die gjennom sprinklene. Mor hemmes da i å ha naturlig kontakt med ungene sine. 

Purka trenger større plass 

Dagens purker er større enn før, og kullstørrelsene har økt betraktelig. Dagens minstekrav til størrelse på bingene er helt utdaterte. Purka trenger bedre plass til fri bevegelse, for å kunne legge seg mer kontrollert og dermed forhindre spedgristap. Når hun har bedre plass senkes stressnivået, og hun får bedre kontakt med smågrisene. Det minsker sjansen for at hun skader dem, eller legger seg oppå dem – noe som gjør dette til en bedre løsning enn å bruke fiksering.

Sosialisering gir trygghet

Jevnlig positiv kontakt og sosialisering av purkene, allerede fra tidlig alder, gjør dem mindre redde og utrygge. Det bidrar til at de fungerer bedre som mødre gjennom livet.  

Smertestillende ved fødsel

Det er ikke vanlig å gi smertestillende til alle fødende purker. Sterke smerter kan føre til at enkelte purker blir aggressive og urolige under fødsel. Å gi beroligende midler har vist å ha god effekt. 

Dyrevernalliansen krever forbud

Dyrevernalliansen mener at fiksering i forbindelse med fødsel må forbys. Fiksering i fødebingen er unødvendig hvis andre tiltak iverksettes, blant annet at purka får mer plass og bedre omsorg i forbindelse med fødsel.


Kilde:
Dyrevernalliansen, Fiksering av purke i fødebingen, fagnotat, 2021.