Kinesiske myndigheter har innført nasjonalt forbud mot å omsette hund for matproduksjon. Et kinesisk forbud er en enorm dyrevernseier, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Hunde- og kattekjøtt
Det har vært mye fokus på såkalte Wet Markets i Kina i kjølvannet av Korona-epidemien. Enkelte kinesiske byer, som Shenzhen og Zhuhai, vedtok forbud mot å spise hundekjøtt. Nå har Kina innført et nasjonalt forbud mot all omsetning av hundekjøtt og levende hunder for kjøttproduksjon. Katter har vært forbudte å omsette for kjøttproduksjon allerede.
Ikke lenger bruksdyr
Det kinesiske landbruksdepartementet foreslo den 8. april 2020 for første gang å definere hund som kjæledyr og ikke bruksdyr. Katt har allerede vært definert som kjæledyr. Det kinesiske landbruksdepartementet uttaler at forslaget skyldes en utvikling over tid, hvor disse dyrene har fått en annen rolle enn andre husdyr ved å ha blitt menneskets venner heller en kjøtt på matbordet. De nevner også en voksende bevissthet rundt og fokus på dyrevern, samt behov for internasjonal samstemthet som utløsende faktorer for omklassifiseringen.
Venter i spenning
Helt til 8. mai 2020 har Kinas innbyggere kunnet komme innspill til forslaget. Deretter har forslaget vært på ordinær høring. Dyrevernalliansen har bidratt til den gledelige utviklingen ved å sette fokus på saken i Stortinget i Norge sammen med kinesisk dyrevernbevegelse. Så sent som i 2019 hadde vi møte med kinesisk dyrevernbevegelse og norske stortingspolitikere, som har bidratt til å legge press på kinesiske myndigheter. Dyrevernalliansen vil takke stortingsrepresentant Ulf Leirstein (frittstående) for arbeid i saken. Interessen i nasjonalforsamlinger over hele verden har bidratt til å legge press på kinesiske myndigheter. Dyrevernalliansen håper og tror at et slikt forbud kan skape en dominoeffekt i regionen.