Melken fra Jerseymeieriet er helt spesiell – den er produsert av kuer som får beholde kalven sin.

I dag er det vanlig praksis å skille ku og kalv kort tid etter fødselen, men Jerseymeieriet går nye veier. Som det første meieriet i Norge lanserer de dyrevernmerket melk der ku og kalv får tid sammen. Dette markerer et viktig gjennombrudd for dyrevelferden i norsk melkeproduksjon – og gir forbrukerne et alternativ de lenge har etterspurt.
Moderne melkekyr produserer langt mer melk enn kalven drikker, men likevel har det ikke vært mulig å kjøpe melk fra kuer som får beholde kalvene sine – før nå.
Dyrevernalliansen har i flere år jobbet for bedre ku-kalv-samvær i norsk melkeproduksjon. Det startet i 2008, da vi finansierte forskning ved Veterinærhøgskolen, og i 2018 ble Grøndalen gård den første i Norge til å bli sertifisert med Dyrevernmerket for melk der ku og kalv får være sammen.
Jerseymeieriet tar nå dette videre og gjør dyrevernmerket melk tilgjengelig i dagligvarebutikker over hele landet.
Et viktig gjennombrudd for dyrevelferd
– Vi er veldig stolte og glade over å lansere dyrevernmerket melk! At kua og kalven får tid sammen er et stort fremskritt for dyrevelferden, og noe vi vet at mange forbrukerne har ventet på, sier Helle Haukvik, veterinær og fagleder i Dyrevernalliansen.
Forskning viser at ku og kalv danner sterke bånd, og at kalver som får være med moren sin, blir mer sosiale som voksne, mindre aggressive og bedre mødre selv.
Slik fungerer vanlig melkeproduksjon
For at kua skal produsere melk, må den føde en kalv. I konvensjonell melkeproduksjon skilles ku og kalv kort tid etter fødsel, ofte innen få timer. Dette gjøres for at all melken skal gå til produksjon for mennesker. Kalven settes i en binge alene eller sammen med andre kalver, og får melk eller melkeerstatning fra flaske, bøtte eller melkeautomat. Dette er billigere enn å la den die.
Nyere forskning viser imidlertid at diing og samvær med moren gir bedre tilvekst, bedre helse og bedre velferd for kalven. For å få dyrevernmerket produksjonen sin er minstekravet at kua og kalven får minimum seks ukers samvær og gradvis adskillelse.
Jerseymeieriet – en pioner i Norge

På Herikstad gård, der Jerseymeieriet holder til, får kua være mor til kalven sin. Kyrne lever i løsdrift med vannmadrasser, og ungdyrene går på talle. Kalvene får være sammen med moren sin i starten, og deretter går de halvparten av døgnet i flokk og resten av tiden med moren.
Per Ådne og Sonja Skårland har drevet familiegården siden 2001. De driver hele gården selv med mål om å være selvforsynt med fôr, og de dyrker også korn og gress. Gården har rundt 80 melkekyr og cirka 100 kalver og ungdyr, med omtrent 80–90 kalvinger i året.
– For oss er dyrene et viktig verktøy for å utnytte fotosyntesen og omdanne gress til kvalitetsmat for norske forbrukere. Jeg tilbringer halve døgnet med dyrene, og det er vårt ansvar å stadig forbedre deres forhold og livskvalitet, sier Per Ådne.
Dyrevelferdsmeldingen 2024: Hva gjør politikerne?
Dyrevernalliansen har lenge jobbet for at bedre ku-kalv-samvær skal bli en del av norsk landbrukspolitikk. I stortingsmeldingen om dyrevelferd 2024 er ku-kalv-samvær nevnt som et viktig tema, men det trengs sterkere tiltak for å få til reell endring. Vi mener at gårder som Jerseymeieriet og Grøndalen må få mer støtte for sitt arbeid, og at det må stilles krav om at nye løsdriftsfjøs tilrettelegger for ku-kalv-samvær. I tillegg bør det innføres tilskuddsordninger for bønder som vil legge om til en mer dyrevennlig produksjon.
Vi vet at norske forbrukere er opptatt av dyrevelferd, og at mange er villige til å betale mer for produkter der dyrene har hatt det bedre. Jerseymeieriets satsing viser at det finnes en vei fremover for melkebønder som vil drive mer ansvarlig.
Kjøp melk fra Jerseymeieriet

Hvis du drikker melk, så er Jerseymeieriet et godt valg. Melken fra Jerseymeieriet er sertifisert med Dyrevernmerket, som garanterer at kua har hatt et bedre liv. I tillegg til melk selger Jerseymeieriet ost, yoghurt, iskrem, fløte og rømme. Du kan kjøpe produktene deres i utvalgte butikker eller bestille på nett via Meny.
Les mer om Dyrevernmerket og kravene til dyrevelferd.
Du kan lese mer om Jerseymeieriet her.
Dyrevernalliansens arbeid for kyrne
Dyrevernalliansen har lenge kjempet for bedre dyrevelferd i norsk melkeproduksjon. Vi har blant annet:
- Fremmet forskning og bidratt til endringer i praksis – Vi finansierte det første forskningsprosjektet om ku-kalv-samvær ved Veterinærhøgskolen i 2008, og har siden støttet utviklingen av praktiske løsninger som SmartCalfCare.
- Påvirket politikk – Vi har spilt inn konkrete tiltak i dyrevelferdsmeldingene for å sikre bedre ku-kalv-samvær, inkludert krav til nybygg og økonomiske støtteordninger for bønder som legger om til bedre dyrevelferd.
- Vi jobber for at gårder som Jerseymeieriet og Grøndalen bør få støtte for sitt pionerarbeid. Samtidig må Landbruks- og matdepartementet ta ansvar ved å stille krav til bedre løsninger for ku og kalv, innføre tilskuddsordninger og bidra til mer kunnskap og tilrettelegging for bønder.
Dyrevernalliansen vil fortsette arbeidet for at flere kyr får være mødre for kalvene sine – ikke bare på noen få gårder, men i hele den norske melkeproduksjonen.