God dyrevelferd lønner seg økonomisk

I samarbeid med Dyrevernalliansen faset Norsk Kylling ut den problematiske rasen Ross 308. Innføringen av en mer saktevoksende rase har vist seg å ha store positive konsekvenser for både dyrevelferd, konsernet og bøndene.

Innføringen av Hubbard-kyllingen har hatt store positive konsekvenser for Norsk Kylling. Foto: Ihne Pedersen.

Dyrevernalliansens samarbeid med Rema 1000 førte blant annet til at Solvinge, som produserer kylling for Rema, tok i bruk den sunnere rasen Hubbard istedenfor Ross 308. 

Med innføringen av Hubbard sank dødeligheten drastisk. Lavere dødelighet kombinert med at den enkelte kylling lever lengre og får større kropp, innebærer at Rema 1000 nå faktisk slakter tre millioner færre dyr per år for å produsere samme volum kjøtt som før. 

God investering for Norsk Kylling

Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling, forteller at Norsk Kylling nå har samme lønnsomhet som før de gikk over til den mer saktevoksende rasen. 

Administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken er fornøyd med valget om å gå over til en mer saktevoksende kylling. Foto: Norsk kylling

– Vi investerte i utgangspunktet rundt 20 millioner kroner i skifte av kyllingrase fra Ross 308 til Hubbard JA787. Dette er kostnader vi i all hovedsak tok i 2017 og som vi ved utløpet av 2020 har avskrevet. Norsk Kylling har nå samme lønnsomhet som før vi gikk over til Hubbard, dette på tross av at vi i tillegg har løftet lønnsomheten hos bonden i samme periode.

Han forteller at dette er mulig fordi effekten av forbedret dyrevelferd gir bidrag i form av betydelig redusert sykdom og dødelighet. Det er også slik at med langsommere vekst oppnås mer kjøtt per fugl.

– Vi bruker nå hele 3 millioner færre kyllinger for å produsere samme mengde kjøtt som vi gjorde før omleggingen. Vi nådde våre lønnsomhetsmål raskere enn planlagt og forventer ytterligere forbedring av lønnsomheten i tiden fremover. God dyrevelferd lønner seg altså også økonomisk.

Satsing på dyrevelferd gir mersmak

Ifølge Stokbakken har satsingen på bedre dyrevelferd gitt mersmak for både konsern og bønder. 

– Når i tillegg vår kylling har det bedre, våre bønder har det bedre og vi har det bedre så er det ingen tvil om at vi kommer til å benytte disse gode resultatene for å kontinuerlig videreutvikle vår verdikjede med målsetning om stadige forbedringer innen dyrevelferd. 

Nyhetsbrev: Dyrevern Viten

Faglige og politiske oppdateringer.