Glade høner i sola på eggekartongen, griser som løper ute i gresset. Det gir kanskje mer lyst til å kjøpe produktet – men er glansbildene sanne? Dyrevernalliansen har undersøkt grønnvasking av dyrevelferd i matbutikken.

Noen bruker store ord og glansbilder, til tross for at de kun følger lovpålagte minstekrav. Andre har gjennomført små endringer, men skryter disse opp i skyene. Når en merkevares fremstilles som om å utmerke seg på dyrevelferd, uten at dette er sant, kalles det grønnvasking.
Grønnvasking skjuler dyrenes faktiske levekår, fratar forbrukeren makt til å gjøre informerte valg og gjør det vanskelig for bøndene som faktisk satser på bedre dyrevelferd å skille seg ut i mengden.
Idylliske bilder, store ord og historier
Ofte benyttes idylliske bilder og historier som ikke gjenspeiler hvordan dyrene faktisk lever. Det kan være tegninger eller iscenesatte fotografier der dyrene er plassert i naturskjønne omgivelser. Dette til tross for at de fleste norske husdyr holdes inne i trange fjøs hele livet. Dersom merkevaren virkelig innebærer velferdsforbedringer, vil fakta om dette stort sett alltid være lett tilgjengelig.
Vakre ord kan også brukes til å skape inntrykk av at dyrevelferden er god. Reklamen fremhever typisk at bonden har familie eller at merkevaren har lokal tilknytning. La deg ikke lure til å tro at dette har noe med dyrevelferd å gjøre. Les mer om hva dyrevelferd egentlig er.
Selve navnet på produktet kan også brukes til å gi falskt inntrykk av å være dyrevennlig. «Solegg» og «Gla ́gris» gir inntrykk av at dyrene har hatt det bra. Men hvilke konkrete ting er forbedret for å gjøre grisen glad? Har høna som la egget faktisk sett sola?
Avslør grønnvaskingen!
Dyrevernalliansen har undersøkt grønnvasking av dyrevelferd i matbutikken. I vår nye rapport, «Grønnvasking eller god dyrevelferd?» foreslår vi noen kriterier for å vurdere om en reklame grønnvasker dyrevelferd. Vi undersøker også eksempler på reklame som grønnvasker dyrevelferd, altså fremstiller forholdene for dyrene som bedre enn de er.
Ved å kjenne noen typiske metoder, kan du kanskje unngå å bli lurt på din neste handletur!
Her kan du lese rapporten Grønnvasking eller god dyrevelferd? En undersøkelse av hvordan dyrevelferd grønnvaskes i matbutikken