De fleste meieriprodukter stammer fra kyr som har blitt fratatt kalven sin rett etter fødselen. Et dyrevelferdsmessig bedre alternativ er plantemelk og vegetabilske erstatninger.

Vanlig melkeproduksjon innebærer at kalv og ku ikke får være sammen. Dette er en stor belastning for både ku og kalv. Her kan du lese om vanlig melkeproduksjon.
Et heldig unntak blant meieriprodukter er ferskosten Nýr fra Grøndalen gård, der de får være sammen i rundt to måneder. Nýr har fått Dyrevernalliansens Dyrevernmerke.
Enkelte oster kan spores tilbake til gårder der kyrne i hvert fall garantert har gått i løsdrift og fått komme på beite.
La kalven få beholde mamma
Gi ku og kalv et friere liv!
Ikke la kua stå på bås og rope etter kalven
Økologiske gårder
Økologisk melk er ikke stort bedre enn melk fra konvensjonell produksjon. Økologisk regelverk stiller kun krav om at kua får ha kalven sin de tre første levedagene. Både på vanlige gårder og økologiske gårder er båsfjøs tillatt.
Båskyr har sterkt innskrenket bevegelsesfrihet. Det er ikke mulig med normal kroppspleie, mosjon eller sosial kontakt med andre dyr. Økologiske gårder som har båsfjøs har som tilleggskrav at kyrne skal få komme ut i luftegård to ganger ukentlig.
Plantemelk
Visste du at det er forbudt å omsette vegetabilske produkter med betegnelser som for eksempel «soyamelk» eller «havreyoghurt»? Kumelk beskyttes mot konkurranse av lovverket. Slike ord er derfor forbudte i reklame og i selve produktnavnet, men selvsagt lovlige i vanlig omtale på grunn av ytringsfriheten.
Alternativer til animalske meieriprodukter
Det fins mange alternativer til animalske meieriprodukter. Se etter soyamelk, havremelk, rismelk, mandelmelk eller lignende. Utvalget i butikkene blir stadig større. I stedet for fløte kan du bruke soya-, havre- eller risfløte. Det fins også havrebasert creme fraiche. Yoghurt laget av soya eller havre i flere smaker blir mer og mer vanlig å finne i butikkene. Er det noe du savner i din lokale butikk? Spør betjeningen om de kan ta det inn!