Sauer har behov for et rikt levemiljø, og setter pris på frisk luft og dagslys. Halve året får de fleste sauer ikke komme utendørs. Det fins bedre alternativer for deg som spiser lammekjøtt.

Den vanligste sauerasen i Norge er norsk kvit sau. Sunnere saueraser, som gammelnorsk sau og spælsau, har mindre fødselsproblemer og klarer seg bedre i norsk natur. Lammekjøtt fra friskere raser som disse er et bedre valg for deg som ønsker å spise lam.
Norsk kvit sau er en tung sauerase som er avlet for å gi mye kjøtt og ull. De har mistet mye av vaktsomheten og fluktadferden som villsauen har. Dette gjør at norsk kvit sau er et lettere bytte for rovdyr enn andre raser.
I vanlig saueproduksjon står sauene stort sett innendørs i trange binger med spaltegulv i vinterhalvåret.
Her kan du lese mer om vanlig saueproduksjon.
Lammekjøtt fra dyr med bedre velferd
Innesperret hele vinteren
Hjelp sauene ut av fjøset!
Bidra til en bedre fremtid!
Kjøtt merket «Villam» fra Stange Gårdsprodukter eller «Norsk Villsau» er sauehold med en gammelnorsk mer ekstensiv rase, der dyra beiter og går ute hele året.
Økologiske sauer
Det holder dessverre ikke å kjøpe økologisk om du ønsker å kjøpe det beste alternativet. Økologisk sauekjøtt kommer ikke nødvendigvis fra sauer som har fått være utendørs i vinterhalvåret eller er av mindre intensiv rase. Det økologiske regelverket stiller ikke krav om luftegård eller andre utemuligheter for sau utenom beitesesongen.