Kaninen trenger bedre beskyttelse!

Kanin er blant de vanligste familiedyrene i Norge, nest etter hund og katt. I tillegg brukes den som produksjons- og forsøksdyr. Likevel er regelverket for kaninhold både mangelfullt og inkonsekvent, og mange kaniner lider under for dårlige forhold.

Kaniner trenger bedre beskyttelse

Selv om vi i dag vet en hel del om hva som kreves for at kaniner skal ha god dyrevelferd, er dessverre ikke det norske lovverket like oppdatert. Kanin finnes både i private hjem, forsøksdyrinstitusjoner og i ulike typer husdyrproduksjon. Likevel finnes det for flesteparten av disse kaninene ikke egne regler for hvordan de skal behandles. 

Det stille dyret i buret  

For at dyr skal kunne trives og oppleve god dyrevelferd, må de ha mulighet til å få dekket sine naturlige behov. Både artstypiske og individuelle. Les her om kaninens tre viktigste behov. For å få dekket disse behovene og for å kunne utøve sin naturlige adferd, er husdyr helt avhengige av og prisgitt sine eiere.

Å holde kanin i bur er allment akseptert og vanlig. Burhold er imidlertid ikke egnet for å sikre god dyrevelferd. Den lille plassen i buret gjør det umulig for det aktive dyret å få utløp for sitt aktivitetsbehov. Det er heller ikke mulig å tilfredsstille kaninens store sosiale behov dersom den oppstalles alene. Med dagens forståelse av dyrevelferd og økt faglig kunnskap om kaninens behov, kan vi trygt si at burhold vanskelig lar seg kombinere med god kaninvelferd. Kaninens forsiktige kroppsspråk gjør det dessuten vanskelig for eier å forstå hva den har behov for. Kaninen blir derfor lett misforstått, undervurdert og glemt. 

Mangel på god veiledning

For mange dyreslag har myndighetene laget veiledere med anbefalinger om hvordan man kan tilrettelegge for å få oppfylt kravene i de ulike forskriftene. Disse er som tittelen antyder, kun veiledende og ikke lovfestet.

Det finnes en slik veileder om hold av kanin, men den lever dessverre ikke opp til forventningene med hensyn til å ivareta god kaninvelferd. Veilederen mangler informasjon på en rekke områder når det gjelder kaninhold. I tillegg ivaretar ikke anbefalingene kaninens sosiale behov, eller adferds- og aktivitetsbehov i stor nok grad. Denne mangelen på god veiledning i tillegg til fravær av forskriftskrav er særlig uheldig når vi vet at mange dyrevelferdsproblemer for denne arten er knyttet til lavt kunnskapsnivå hos eiere.

Kanin som produksjonsdyr

For kanin holdt i kommersiell produksjon av kjøtt og ull er det spesielt krevende å sikre dyrevelferden. I disse holdene tilsier nemlig dagens driftsformer at kaninene skal stalles opp i små bur og dermed lever under uakseptable forhold. Mens det for produksjonsdyr av andre arter er utarbeidet egne velferdsforskrifter, er det for kaniner i denne typen produksjon, kun den generelle forskriften om velferd for produksjonsdyr som gjelder. Det er ikke nok! I tillegg er det veldig uheldig at produsentene for denne næringen står uten en lovpålagt minstestandard for kaninvelferd å forholde seg til.

Like dyr har ulikt vern

Fraværet av forskriftskrav, fører også til en urimelig forskjellsbehandling av dyr av samme art. Mens det for kjæle-, hobby- og produksjonskanin i kommersiell produksjon, ikke finnes spesifikke velferdskrav, gjør det derimot det for kaniner holdt i økologisk produksjon og for kaniner som holdes som forsøksdyr. Disse dekkes av henholdsvis økologiforskriften og forskrift for dyr i forsøk. 

Denne urimelige forskjellsbehandlingen på bakgrunn av kaninholdets formål, blir ekstra tydelig i tilfelle for pelsproduksjon versus produksjon av hår (ull). Til tross for at kanin har vært forbudt som pelsdyr siden 2013, ifølge pelsdyrforskriften, tillates det i dag likevel å holde kanin i samme type burfasiliteter som på en pelsdyrfarm – dersom formålet med holdet er produksjon av kjøtt eller hår (ull), og ikke primært pels. 

Oppfordring til Mattilsynet 

Alle disse utfordringene som dukker opp i kjølvannet av et mangelfullt lovverk, ser vi på med bekymring.

Dyrevernalliansen har sendt brev til Mattilsynet der vi oppfordret til at dette følges opp. Mattilsynets tilbakemelding er at de ikke vil prioritere dette. Vi har fulgt opp kaninenes sak i innspill til dyrevelferdsmeldingen. Enhetlig og tilstrekkelig regelverk må på plass for å sikre dette sarte dyret mot hold i strid med dyrevelferdsloven!

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.