Kjøtterstatning til svin

Ønsker du å finne kjøtterstatning til den vanlige pølsa, baconet og servelaten? Her får du tipsene!

Det som er viktig for grisen, er å få utløp for sine naturlige behov, som å utforske og leke. Her er en gris som er heldig nok til å få være ute. I Norge holdes nesten all gris innendørs hele livet. Foto: Iselin Linstad Hauge

Grisen er det dyret vi spiser og produserer mest av i Norge, målt i tonn. Årlig produseres det ca. 130.000 tonn svinekjøtt i Norge, det er omtrent 1.6 millioner dyr! Flere avsløringer av uakseptable forhold i svinenæringen har knust myten om at dyrevelferden for norsk gris er god nok. Hovedproblemet er at grisene sees på som kjøttmaskiner uten tanker eller følelser. Prisen på svinekjøtt er for lav, og signaliserer at grisen ikke er verdt noe.

Hvis du har lyst til å kutte ut svinekjøttet, eller bare spise mindre kjøtt, finnes det mye god kjøtterstatning!

Vegetar bacon finnes! 

Det finnes mange oppskrifter på vegansk bacon, eller «facon» som det også kalles. Du kan også lage det av rispapir og her er fem andre metoder. Hvis du ikke har tid til å lage kan du kjøpe denne fra Tulip i mange ulike butikker.

Du kan hjelpe grisene

Vil du gi grisene en bedre fremtid?

Gi flere griser gjørmebad og sol på ryggen.

Eller gi enkeltgave…

Når soppsesongen er i gang er også steinsopp en ypperlig kjøtterstatning for bacon. Skjær steinsoppen i tynne skiver og stek den godt med litt smør. Ha i litt salt, og nyt! Steinsopp inneholder også umami-smaken som ofte finnes i kjøtt. Prøv for eksempel soppfacon denne grillsesongen.

Medister eller vegister? 

Medisterkaker har lang tradisjon i Norge, og de kan enkelt lages uten svinekjøtt! Vegisterkaker er sprø utenpå og myke inni, og kjempegode! Perfekt til jul!

Les også: Dyrevennlig jul på 1-2-3.

Vegetar til tapasbordet

Ulike typer kjøttboller er en favoritt på tapasbordet, og disse kan lages like smakfulle uten kjøtt. Her er en oppskrift på 100% kjøttfri albondigas-boller. Disse herlighetene har god konsistens og en deilig smak av røkt paprika. De forsvinner veldig fort – så lag mange. Vil du ha noe ferdig er disse minibollene med hvitløk veldig gode, eller så kan du lage dine egne med kjøtterstatning fra Naturli’.

Kjøttfri servelat 

Trenger du noe til brødskiven, så finnes det mange alternativer for den gode gamle servelaten. Servelaten fra Grønn Lykke er et ypperlig alternativ, og salamien fra samme merke vil ikke skuffe. Hvis du også trenger en kjøtterstatning for pepperoni er denne fra Astrid og Aporna perfekt på pizza.

Pølsefest 

Det finnes et enormt utvalg av vegetarpølser. Disse prisvinnende fra GoVegan er perfekte for enhver pølsefest. Får du lyst på wienerpølser har både GoVegan og VegMe noen kjøttfrie som er veldig gode. En ekstra bonus er at pølsene uten kjøtt er sunnere enn vanlige pølser!

Dyrevennlig grill 

Du trenger ikke legge grisen på grillen! Det dukker stadig opp ny og fristende kjøtterstatning i butikkene. Sjekk ut våre favoritter her. Vil du lage noe raskt så kan du enkelt bruke denne røkte tofuen i grillspyd. Det er mange flere vegetarprodukter du kan grille denne sommeren, ta en titt på våre anbefalinger her.

Stort utvalg av kjøtterstatninger

Norske butikker bugner nå av ny, spennende vegetaprodukter og ulik kjøtterstatning. Det blir stadig enklere å velge grønt og dyrevennlig uten at det går på bekostning av smak. Last ned vår app ‘Dyrevennlig’ for en oversikt over hvilke produkter som finnes i de ulike butikkene.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.