Å få kjøttforbruket ned burde være et av de viktigste temaene for dagens politikere, men det ties ihjel.

Skrevet av Kaja Ringnes Efskind
FNs klimarapport og kjøttfri mandag
Skap en bedre fremtid
Vil du gi dyrene et bedre liv?
Din hjelp har alt å si!
FNs klimarapport viser at fjoråret var jordklodens sjette varmeste i moderne tid. Rapportens klare konklusjon er at klimaendringene går mye fortere enn først antatt. Verdens matproduksjon – spesielt kjøttproduksjonen – er en av hovedgrunnene. Denne fremtiden nærmer seg. Det haster med å sette i gang tiltak for å redde planeten vår. Å få kjøttkonsumet ned burde være et av de viktigste temaene for dagens politikere, men det ties ihjel. At dette ikke er en del av den politiske debatten er oppsiktsvekkende. Hvorfor ble Heikki Holmås (SV) sitt forslag om kjøttfri mandag på Stortinget avfeid nesten uten en ordentlig debatt? Hvorfor tier de folkevalgte?
Kjøttforbruket i Norge

Vi spiser for mye kjøtt i Norge. Vi har faktisk aldri spist så mye kjøtt som nå – 80 kilo kjøtt i året per person. I India er det tilsvarende tallet kun 3 kilo. Storfe, sau og geit bidrar med 90 prosent av utslippene fra husdyrproduksjon. Intensivt landbruk produserer metan som er ødeleggende for klimaet vårt. Det er også i intensivt landbruk dyrene har det verst.
Vi har fortsatt en landbrukspolitikk som støtter opp om økt kjøttforbruk. Forbrukerne trenger informasjon og gode valgmuligheter.

Grønn skattekommisjon og det norske kjøttforbruket
Regjeringen Solberg har så vidt nevnt miljø i sin regjeringserklæring, og det står ingenting om dyrevelferd. Høyre og Fremskrittspartiet viser ingen interesse i å investere i det viktigste – fremtiden vår. Men Regjeringen har annonsert en grønn skattekommisjon. Hva det innebærer er usikkert, men å overse FNs klare budskap om kjøttforbruket og påvirkningen dette har på klimaet vil være et hån mot verdenssamfunnet.

Regjeringen har denne våren vist vilje og evne til å snu i bestemte saker etter press fra media og enkeltmennesker. Kanskje det ikke er så håpløst likevel?
Dyrevernalliansen jobber for politisk fokus på det høye kjøttforbruket i samfunnet. Dette er ikke kun et spørsmål for enkeltmennesket, men om samfunnet vårt – og vår fremtid. Vi er nødt til å jobbe for et lavere kjøttforbruk, for dyrene, helsen og miljøet.
Dette kan du gjøre:
- Begynn med kjøttfri dag en dag eller to i uka.
- Bruk internett. Litt googling gir deg flust av matblogger, gode tips og oppskrifter.
- Det trenger ikke være så komplisert! Det fins stadig flere kjøtterstatninger i butikkene, slik at du kan lage den middagen du vanligvis gjør – bare bytt ut kjøttet med vegetarfarse, vegetarfileter, grønnsaksboller eller lignende.
- Det går også an å bytte ut halvparten av kjøttdeigen med bønner, linser eller kjøtterstatning. Alle monner drar!
- Vær stolt av deg selv! For hvert måltid der du velger vegetarisk i stedet for kjøtt, har du gjort et godt valg både for din egen kropp, for et dyr, for miljøet, og mest sannsynlig for lommeboka di!