Produksjon av mest mulig kjøtt til lavest mulig pris medfører lidelser for dyrene. Derfor må intensiviteten i norsk kjøttproduksjon ned og planteproduksjonen økes.

Intensiv kjøttproduksjon forutsetter avl for høy ytelse og mange dyr på lite areal. Driftsformer basert på disse forutsetningene kan gi dyrene adferdsforstyrrelser, skader og sykdommer. Norske husdyr lever i dag i miljøer som ikke ivaretar deres artstypiske behov, og som konsekvens kan dyrene utvikle adferdsforstyrrelser og apati.
Kjøttproduksjon dominerer i landbruket
Det er godt etablert at dagens kjøttkonsum ikke er bærekraftig. Likevel overføres det årlig milliarder av kroner til norsk kjøttproduksjon, som stadig blir mer intensiv. Om lag 90% av norsk landbruksareal brukes i dag til kjøttproduksjon, selv om vi vet at 25% av arealet er egnet til å dyrke planter, grønnsaker og korn.
Norsk kjøtt produseres på utenlandske ressurser
Hoveddelen av norskprodusert korn benyttes i dag til kraftfôr. Likevel er norsk kjøttproduksjon helt avhengig av fôrimport. Årlig importerer Norge om lag en million tonn kraftfôr, hovedsakelig fra Brasil og USA.
Planteproduksjonen bør økes
Flere års fokus på økt volum har ført til en overproduksjon av animalske produkter. Markedssituasjonen tilsier nå at redusert kjøttproduksjon vil bidra til å sikre bedre balanse i markedet, og dermed gi bøndene økte inntekter. Vi vet også at dersom eksisterende muligheter for planteproduksjon ble utnyttet, kunne Norge hatt en fem til seks ganger høyere produksjon av poteter og grønnsaker enn i dag.
Omstilling er nødvendig
Det er mulig å opprettholde et levende landbruk over hele landet, men dette forutsetter omstilling til økt planteproduksjon og redusert kjøttproduksjon med mindre effektivitetspress. Dyrevernalliansen jobber for en landbrukspolitikk som bedre ivaretar dyrenes behov. Med nødvendige endringer i kjøttproduksjonen vil forbrukere fortsatt ha mulighet til å spise kjøtt, men i mindre mengder og til en høyere pris.
Kilder:
- FAWC, Sustainable agriculture and farm animal welfare, Report, 2016.
- Cronin, G. et al., «Lessons learned from past experience with intensive livestock management systems», In: Mellor, D. and Bayvel, A. (eds.), Animal welfare: focusing on the future, Scientific and Technical Review 33/1, OIE, April 2014.
- IPCC, Climate Change 2014: Mitigation of climate change. Contribution of Working Group III to the
- Fifth Assessment: Report of the Interngovernmental Panel on Climate Change, Cambridge University Press, 2014.
- Arnoldussen, H. m. fl., Økt matproduksjon på norske arealer, Rapport, AgriAnalyse, 2014.
- Bakken A. og Johansen A., Matproduksjon på norske arealressursar med og utan import av fôrråvarer, NIBIO, Bioforsk Rapport 9/19, 2014.
- Landbruksdirektoratet, «Råvareforbruk til kraftfôr til husdyr i Norge 2019», URL: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/produksjon-og-marked/korn-og-kraftfor/marked-og-pris/statistikk.
- Prop. 120 S (2018–2019), Proposisjon til Stortinget (forslag til stortingsvedtak), Landbruks- og matdepartementet.
- Mittenzwei, K. m. fl., Status og potensial for økt produksjon og forbruk av vegetabilske matvarer i Norge, Notat, NIBIO, 2017.