Dyrevernalliansen har inngått et historisk samarbeid med Rema 1000 om skifte til en ny og friskere kyllingtype. Rasen Hubbard JA 787 representerer et veiskille for dyrevelferden for norske kyllinger.

Foto: Iselin L. Hauge
Dyrevernalliansen har samarbeidet med Rema 1000 siden 2015 om å bedre dyrevelferden i deres kyllingproduksjon. I dag lanserer Rema 1000 en ny type kylling som heter Hubbard. Kyllingen har det bedre; den vokser langsommere og har en sunnere kroppsbygning.
Norsk Kylling, som produserer kyllingen for Rema 1000, er den første store konvensjonelle aktøren i Norge som går over til en sunnere og mer langsomtvoksende kyllingtype.
Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, mener dette vil ha stor innvirkning på kyllingenes velferd.
– Dette er historisk, og en revolusjon i landbruks-Norge og for forbrukeren! Å bytte til Hubbard er et viktig virkemiddel for å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon, sier hun.
Monsterkyllingen Ross 308

Hovedproblemet i vanlig, industriell kyllingproduksjon er den intensive rasen som brukes. Rasen, som heter Ross 308, sliter med store avlsrelaterte dyrevelferdsproblemer. Denne kyllingtypen er avlet til å ha abnormt rask vekst – så rask at de små kyllingene sliter med både beinproblemer og hjerteproblemer som konsekvens. De har høyere risiko for sviskader i huden fordi de ligger eller står mer stille og dermed blir mer utsatt for avføringen på underlaget, som kan være etsende. Fordi de vokser så raskt, har de en enorm appetitt. Dette fører til mer hjerteproblemer på grunn av høy metabolisme.
Den friskere kyllingen Hubbard
Den nye kyllingtypen Hubbard JA 787 skal erstatte Ross 308 i Norsk Kyllings produksjon. Så langt foregår rundt 30 prosent av produksjonen med Hubbard. I løpet av 2018 er målsettingen at all kylling som Norsk Kylling produserer, skal være Hubbard.
– Rema 1000 skal selge varer til laveste pris av høy kvalitet, produsert og solgt på en ansvarlig måte. God dyrevelferd er noe våre kunder er opptatt av og Hubbard fra Solvinge skal være hverdagskyllingen. Sånn sett endrer vi nå 30 prosent av markedet for hvitt kjøtt i en mer dyrevennlig retning, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 og styreleder i Norsk Kylling.
Hubbard vokser saktere, har sterkere bein, større vinger, mindre bryst og derfor bedre balanse, slik at den beveger seg mer, spiser mindre og har mindre risiko for hjertefeil og sviskader.

Nytter å samarbeide med næringslivet om norske kyllinger
Dyrevernalliansen har lenge arbeidet for at kyllingnæringen i Norge skal ta i bruk en sunnere rase. Men den politiske velviljen har latt vente på seg, og i mellomtiden har millioner av kyllinger lidd.
Kleveland forteller at et skifte til en bedre rase har vært avgjørende for Dyrevernalliansens samarbeid med Rema 1000 og Norsk Kylling.
– For å kunne gjøre reelle velferdsløft for kyllling, må den intensive rasen byttes ut. Samarbeidet med Rema 1000 har ført til at millioner av dyr nå kommer til å få et mye bedre liv, sier hun.
Samarbeidet har til nå ført til at det har blitt innført mange tiltak som forbedrer livet til norske kyllinger, blant annet:
- Overgang til sunnere kyllingtype som gir bedre dyrevelferd
- Innfasing av aktiviteter for kyllingene, slik at de kan oppfylle naturlige atferdsbehov
- Mer skånsom håndtering av kyllingene
- Bedre bedøvelsesmetode på slakteri
- Kompetanseheving og økt bevissthet om dyrs egenverdi
En ny og bedre vei for norske kyllinger
Julie Grell, veterinær i Dyrevernalliansen, mener at utviklingen kan ha en smitteeffekt på resten av markedet:
- Det som skjer nå er banebrytende! Det at Norsk Kylling har gått foran og tatt et kjempeviktig skritt for å starte med dette samarbeidet, vil gjøre at flere aktører lettere kan følge etter.
Grell har fått være med på besøk til en av de aller første kyllinghallene som gikk over til Hubbard.
- Kyllingene jeg møtte virket våkne, lekne og sterke i kroppen.

I tillegg til å bytte om til den sunnere kyllingrasen Hubbard, har Norsk Kylling satt i gang en rekke tiltak for å gjøre kyllingenes liv bedre og rikere.
I kyllinghallen til Eli Stenstad er det blant annet satt ut plattformer, halmballer og såkalte vagler som kyllingene kan klatre i. Dette er et resultat av samarbeidet med Dyrevernalliansen.
– Det er klart; det er krevende å samarbeide med Dyrevernalliansen. Og det skal det også være. Men vi opplever generelt at bøndene er veldig glad i dyrene sine, og vil dem vel. Når vi har kommet med tiltak som de synes er bærekraftige, har de vært positive hele veien, sier hun.
Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk. Vi oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer.
