Takk til deg som har signert mot kverning av levende kyllinger. Nå blir ny teknologi tatt i bruk.

En liten hanekylling hakker seg ut av egget. Endelig ute møter han et samlebånd. Neste opplevelse er kverna med hurtigroterende kniver. Han er borte.
Praksisen med kverning av levende kyllinger kan nå gå mot slutten. Begge verpehønerugeriene i Norge har investert i teknologi for kjønnssortering av egg, og begge er tatt i bruk! Maskinene som er installert har kapasitet til å kjønnssorter alle eggene som skal bli verpehøner i Norge.

Hvorfor kvernes kyllinger levende?
Høner legger egg, men det kan ikke brødrene deres. Derfor har årlig rundt 3,5 millioner norske kyllinger blitt kvernet til døde hvert år.
Hannkyllingene av verperase har så lite kjøtt på kroppen at det ikke lønner seg å avle dem frem til mat. Det er mer lønnsomt å ta livet av dem.
Kjønnssortering av egg – et stort skritt i riktig retning
Det er forskjellige typer teknologier som blir brukt på de to rugeriene i Norge, men felles for dem er at de kan finne ut hvilket kjønn kyllingen i egget har før det er i stand til å føle smerte. På den måten kan eggene som skal bli til hanekylling destrueres før de er halvveis i rugeprosessen.
– Dette er et stort steg i riktig retning, men til tross for at teknologien er på plass og i bruk, blir fortsatt flesteparten av hanekyllingene kvernet etter klekking, sier veterinær Linn Merete Jonstang i Dyrevernalliansen.
Hun forklarer at teknologien fører med seg en merpris for hønene som skal legge eggene vi finner i butikken. Det betyr at eggprodusentene må ha litt bedre betalt for sine egg.
– Etter hvert som teknologien tas i bruk i større og større skala, vil prisen per høne gå ned. Derfor må vi få dagligvarekjedene til å kreve kvernefrie egg i sine butikker. Dyrevernalliansen har over lengre tid lagt press på næringen for å ta i bruk teknologi som gjør kverning unødvendig, forteller hun. Nå må dagligvarekjedene ta ansvar.
Din innsats nytter – vi skal i mål!
Du som har skrevet under for slutt på kverning av levende kyllinger har bidratt til å legge press på myndigheter og eggprodusenter.
Daglig leder på Norturas rugeri, Tone Steinsland, sier til Nationen at de har fått henvendelser fra myndighetene om å ta i bruk denne teknologien. Sammen har vi bidratt til at kverning av kyllinger er blitt tatt opp i Stortinget, som igjen har lagt press på Landbruks- og matdepartementet.
I samtale med våre veterinærer forteller rugeriet at de kommer til å fortsette med å kverning av levende kyllinger, samtidig som de bruker teknologi for å kjønnsbestemme en andel. Akkurat hvor stor andel kyllinger som fortsatt skal kvernes avhenger av etterspørselen for kvernefritt.
Nå skal vi fortsette å presse på for at dagligvarekjedene krever kvernefrie egg, slik at begge rugeriene tar i bruk teknologien 100% og slutter helt å kverne levende kyllinger