Landbruksstøtten går til kjøtt – ikke grønt

Hvert år støtter staten kjøttproduksjon med over 30 milliarder kroner. Myndighetene motarbeider dermed sine egne råd om at vi bør spise mindre rødt kjøtt.

Kjøttdeig. Rødt kjøtt og melk får mest av landbruksstøtten.
Rødt kjøtt og melk får mest av landbruksstøtten. Foto: Adobe

Hvert år gir staten rundt 37 milliarder kroner til landbruket. Som skattebetaler er du med på å betale for at norske bønder skal produsere mat. Men hva slags mat, og hvordan?

Landbruksstøtten går til kjøtt – ikke grønt

I 2023 mottok landbruket over 37 milliarder i direkte og indirekte subsidier. Hele 83 prosent av støtten gikk til produksjon av billigere kjøtt, melk og egg. Dette har konsekvenser både for folkehelsen, miljøet og ikke minst – dyrene. Tallene kommer frem i rapporten «Subsidier i norsk jordbruk«, som Ruralis har utarbeidet på oppdrag fra Dyrevernalliansen.

Du lokkes til å spise mer kjøtt og meieriprodukter

Både i kroner og i andel av produksjonsverdien er det kjøtt som subsidieres klart mest. Konsekvensen er kjøtt blir kunstig billig i butikken. For eksempel; som skattebetaler er du med på å subsidiere hver kilo kjøttdeig med rundt 108 kroner!

Som forbruker lokkes du dermed til å spise mer kjøtt og mindre grønnsaker. Dette står i sterk kontrast til rådene fra både Helsedirektoratet og Miljødirektoratet, som anbefaler oss å spise mindre kjøtt, og mer plantebasert mat.

Ingen støtte til dyrevelferd

Ingen av de mange støtteordningene i landbruket er målrettet på å forbedre forholdene for dyrene. Noen ordninger kan indirekte bidra til at dyr får det bedre, men ingen tiltak er målrettet på dyrevelferd. Formålet med landbruksstøtten er først og fremst å opprettholde produksjon av kjøtt og melk i distriktene.

Siden 2018 har de samlede subsidiene til norsk jordbruk økt med over 11,7 milliarder kroner. Selv justert for prisvekst, er økningen på nær 7 milliarder. Fortsatt er ingen penger satt av for eksempel til å gi griser mer plass eller høner mulighet til å være ute.

Landbruksstøtten må bli grønnere og mer dyrevennlig

Dyrevernalliansen arbeider for å snu norsk landbruk i en mer dyrevennlig og bærekraftig retning. Vi mener at kjøttforbruket må ned, og at forbrukerne må få bedre mulighet til å velge mat fra dyr som har hatt det godt.

God dyrevelferd bør lønne seg for bonden. Statsstøtte bør ikke brukes til å fremme masseproduksjon av billigkjøtt – men til å vri landbruket i mer bærekraftig retning, med mer planteproduksjon og bedre dyrevelferd.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.