Oljefondet stopper ikke investeringene i industrilandbruk, men det er ikke lenger fritt frem.

Investeringene til Oljefondet skal overvåkes med tanke på dyrevelferd.
Oljefondet anslås i dag å være verdens femte største investor i global kjøttindustri.
Oljefondet får fortsatt lov til å investere norske pensjonspenger i industrielt landbruk, men dyrevelferden i investeringene skal nå kontrolleres. Det har Stortingets finanskomité fastslått.
Anerkjenner dyrevelferd
Brudd på internasjonale standarder for dyrevelferd kan regnes som et «særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer». Dermed kan selskaper som krenker dyrevelferden bli utestengt fra Oljefondet.
I en egen merknad skriver finanskomiteen: «Komiteen merker seg at utvalget i sin utredning omtaler dyrevelferd særskilt, og at det viser til både EUs Lisboa-traktat om dyrs velferd og til dyrevelferdsstandarder fra ISO og World Organization for Animal Health (OIE). Videre skriver utvalget at `dyr har rett til å bli behandlet uten unødige påkjenninger eller belastninger. Komiteen deler utvalgets syn på dette.»
Deretter skriver finanskomiteen at de ikke mener dyrevelferd skal vurderes i forkant av investeringene. De forventer istedet at Oljefondets etikkråd nå følger med på hvilke investeringer som er gjort, og sikrer at hensynet til dyrevelferd vektlegges.
– At norske politikere anerkjenner dyrevelferd som viktig når Oljefondet investerer er en seier for hundretalls millioner av dyr som dette angår, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
Mindretallet vil stanse investeringer i dyremishandling
I tillegg til at et flertall av partiene gir uttrykk for at dyrevelferd må tillegges større vekt, ønsket et mindretall i komiteen også å gå enda lengre.
SV og Mdg har foreslått å vedta at Oljefondet må trekke seg ut av ut av «investeringer i animalsk produksjon som ikke tilfredsstiller norske krav til dyrevelferd».
Mdg har også foreslått å vedta at regjeringen må utrede «hvordan hensynet til klima og miljø, menneskerettigheter, dyrevelferd og bærekraftmål kan innarbeides i referanseindeksen som kriterier for selskap som inkluderes i indeksen.»
– Disse partiene viser ansvarlighet. Å la Oljefondet investere i industrilandbruk er uansvarlig av hensyn til dyrevern og bærekraft, sier Kleveland.
Signaleffekt av Oljefondets fokus på dyrevelferd
Som en verdens største investorer i matindustrien, har det stor signaleffekt hva Oljefondet foretar seg.
– I internasjonalt perspektiv er det derfor positivt at politikerne nå sender et tydelig signal om at Oljefondet må begynne å ta dyrevelferd på større alvor, sier Kleveland.
Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for at Oljefondet skal slutte å investere i industrilandbruk.
LES OGSÅ: Stort gjennombrudd for dyrevelferden i Norge
Les også: Ny kartlegging: Oljefondet fremdeles tungt inne i industrielt dyrehold
Skap en bedre fremtid
Vil du gi dyrene et bedre liv?
Din hjelp har alt å si!
