Med dagslys og mer plass får nå millioner av kyllinger det bedre hos Solvinge! – Dette er veldig, veldig bra! Vi er stolte over å ha bidratt til at kyllingene får det bedre, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland.

For et par år siden innførte Norsk Kylling, som lager Solvinge-produktene, i samarbeid med Dyrevernalliansen, en sunnere kyllingrase som vokser saktere. Nå har de løftet dyrevelferden i produksjonen ytterligere!
I dag har alle kyllingfjøsene belysning med daglysspekter, flere har vinduer, og kyllingene har fått mer plass. Med disse forbedringene oppfyller nå Solvinge som verdens første produsent i industriell skala, kravene til European Chicken Commitment (ECC). ECC-standarden er et sett med internasjonale krav som ligger langt høyere enn det vanlige norske regelverket. Det kreves blant annet at kyllingene får bedre plass og dagslys og at de er av en sunnere rase.
Dagslys gir trivsel
Bare et fåtall norske kyllinghus har det kyllingene oppfatter som dagslys. Elektrisk lys styres automatisk, og holdes ofte så dempet at kyllingene lever i halvmørke. Dette til tross for at kyllinger er veldig visuelle dyr som bruker synet aktivt, for eksempel når de leter etter mat. Kyllinger er dagaktive og byttedyr, noe som betyr at mørket motiverer dem til å holde seg i ro. I dagslys orienterer kyllingene seg lettere, og de blir motivert til naturlig adferd som å utforske og leke med hverandre.
Derfor har vi i Dyrevernalliansen lenge arbeidet for at Solvinge skal sette inn vinduer og belysning med daglysspekter i fjøsene sine. Til tross for at installering av vinduer ble møtt med en viss skepsis, er nå både bønder og kyllinger strålende fornøyd med å få dagslyset flommende inn i fjøsene. Bøndene rapporterer om stor økning i velferden for kyllingene, og en hyggeligere hverdag også for bonden.
Større plass til å utfolde seg
Kyllingene får også mer plass å boltre seg på. Solvinge har nå en dyretetthet på 30 kg/m2 i stedet for 36 kg/m2, som er maksimalt tillatt etter norsk forskrift.
Når kyllingene får mer plass, får de bedre mulighet til å bevege seg og hvile i fred. Bedre plass gjør også at luften blir lettere å puste i.
Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland roser Solvinge for endringene de har gjort.
– Vi har oppfordret Solvinge til å gi kyllingene plass minst tilsvarende 30 kg/m2, nå har de oppfylt dette kravet. Det er et kostbart krav, men de får igjen friskere og gladere kyllinger.
For Dyrevernalliansen er det aller viktigste at kyllingene nå får mer plass og dagslys, men Kleveland synes også det er gøy at dette har skjedd som resultat av samarbeid.
– Våre veterinærer og sivilagronomer har jobbet mye med denne saken, og gitt Norsk Kylling og Solvinge råd underveis. Vi er glade for at Solvinge går foran som et så godt eksempel, de er jo de første i Norge som i så stor skala gir kyllingene dagslys og mer plass. Det er kjempebra, og vi er veldig stolte over å ha bidratt til denne utviklingen, sier hun.
Forplikter seg til internasjonale dyrevelferdskrav
Med disse forbedringene oppfyller Solvinge nå de internasjonale ECC-kravene. European Chicken Commitment er noen krav som flere dyrevernorganisasjoner i Europa har gått sammen om å stille til produsenter, dagligvare, kantiner og restauranter. Det kreves at kyllingene skal være av en rase som vokser saktere, at det skal være maksimalt 30 kg kylling per kvadratmeter, og at kyllingene skal ha tilgang til dagslys. Det finnes et lignende sett med krav i Nord-Amerika.