Nasjonal tilsynskampanje: Dommen over norsk svinenæring er klar

Mattilsynet har nå lagt frem sluttrapporten fra Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin. Resultatene er nedslående. Hos over halvparten av svinebøndene har tilsynet avdekket brudd på regelverket.

Foto: Nettverk for dyrs frihet.

I dag presenterte Mattilsynet funn fra nasjonal tilsynskampanje i svinenæringen. I 2021 og 2022 er det gjennomført tilsyn i 582 svinebesetninger over hele landet. Mattilsynet har funnet brudd på regelverket i 56 prosent av dyreholdene de har undersøkt i denne perioden.

Forferdet over omfanget av regelbrudd

Det er funnet flest brudd på kravene som gjelder grisens primærbehov, som strø for tørr og bekvem liggeplass, rotemateriale for aktivisering og oppfølging ved sykdom og skade. Nesten én av fire oppfylte ikke kravene til behandling av syke og skadde dyr. En av tre bønder bryter i tillegg regelverket for bruk av rotemateriale, og en av fire gir ikke grisene nok strø.

Mattilsynet fattet totalt 115 hastevedtak under denne tilsynskampanjen, deriblant 25 vedtak om avliving. Den vanligste årsaken til at produsenter ilegges et hastevedtak er brudd på reglene for behandling av syke og skadde dyr.

Dyrevernalliansen har fått innsyn i tilsynsrapportene fra kampanjen, og er forferdet over omfanget av lovbrudd. Tilsynsrapportene har mange eksempler på at grisens primærbehov ikke er ivaretatt, og griser som må avlives etter at Mattilsynet har vært på tilsyn.

– Denne tilsynskampanjen har vært varslet i lang tid og næringen har lovet bedring. Nå ser vi likevel at flertallet av svinebøndene bryter regelverket, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Evner ikke å ivareta dyr som lider

Det er fattet et høyt antall hastevedtak, noe som i seg selv tilsier at lovbruddet er alvorlig. Her er et utdrag fra en av rapportene fra Nasjonal tilsynskampanje for svin, hvor inspektørene fra Mattilsynet skriver:

«I binge 214 sto det tre gris, én tok ikke støtte på høyre bakfot, én hadde en stump igjen av halen, én var smal i fasongen. I binge 218 sto det sju gris. Du mistenker at seks av disse har hatt transportsyke ved levering. Fire av disse var langhåret og bustete, to var i tillegg halt og krum i ryggen. Av de tre siste var én halt, med hovent haseledd på venstre bakfot. Du fikk utdelt hastevedtak om avliving av alle tre i binge 214, og veterinærtilsyn eller avliving av seks av grisene i binge 218.»

– Når bonden ikke evner å ivareta dyr som lider, er dette et alvorlig lovbrudd. Vi er glade for at også Mattilsynet anerkjenner alvorlighetsgraden. Rapporten fra den nasjonale tilsynskampanjen viser med all tydelighet at tilstanden i norsk svinenæring er en skam for Norge, sier hun.

Her kan du lese hele rapporten fra Mattilsynet om hvordan grisene har det.

Dyrevernalliansen jobber for å bedre forholdene for grisene i Norge. Stortingsflertallet har bedt om forslag til konkrete forbedringer for grisen. Nå har vi nok en gang fått bekreftet at selv foreldede minimumskrav brytes i norsk svinenæring. Vi forventer nå at regjeringen og Stortinget følger opp med krav til bedre plass og økt aktivitet for griser, og at tilsyn og kontroll med svinenæringen trappes opp.