Norsk Kylling har startet produksjon av en ny og sunnere kyllingrase. Overgangen til ny kylling har hatt større innvirkning på arbeidshverdagen enn ventet for kyllingbonde Eli Stenstad, som nå har kyllingrasen Hubbard.

– Det er inspirerende og artig. Det er en givende fugl som viser mye glede, smiler den erfarne kyllingbonden på Byneset i Trøndelag.
Stenstad leverer kyllinger til Rema 1000-eide Norsk Kylling, som Dyrevernalliansen har fungert som rådgiver for når det gjelder dyrevelferd. Hun er glad for at hun har gått over til en ny kylling som har det bedre.
– Jeg føler at vi får utvikle en kylling som vi kan gå god for. Som vi kan være stolt av å si at: Han der produserer vi, og han har et virkelig bra liv. Den er ikke bare en maskin, sier hun.
Tett dialog om ny kylling
Du kan hjelpe kyllingene
Gi flere kyllinger et liv verdt å leve
Din hjelp har alt å si!
Som en del av samarbeidet med Norsk Kylling, har Dyrevernalliansen dratt på ekskursjoner til kyllingbønder, drevet møtevirksomhet og foretatt utredninger. Målet for Dyrevernalliansen har vært å hente inn mest mulig informasjon, for å kunne gi best mulig råd om hvordan velferden til kyllingene kan bedres. Dyrevernalliansen har anbefalt en rekke tiltak for å berike miljøet til kyllingene, og gi dem mer rom for å utføre sin naturlige atferd. Det viktigste har dog vært å få inn en ny kylling. Rasen som brukes er nemlig avgjørende for at god dyrevelferd i det hele tatt skal være mulig; kyllingen må ha det godt i kroppen den er i. Derfor har det vært særlig viktig for Dyrevernalliansen å understreke viktigheten av å legge om produksjonen til en ny og sunnere kyllingrase.

Full overgang
Norsk Kylling har mål om full overgang til rasen Hubbard JA 787 i løpet av 2018. Denne kyllingen vokser saktere, har sterkere bein, større vinger og mindre bryst. I sum har den en langt bedre helse enn rasen Ross 308, som er mest brukt i norsk kyllingproduksjon i dag. Kyllingbonde Stenstad har erfaring med begge rasene, og sier hun opplever store forskjeller på gammel og ny kylling:
– Den gamle rasen vokser veldig fort. Det fører til at kroppen hans ikke greier å være med på det kjøret. Den nye vokser mye senere. Det er en helt annen kylling, et helt annet lynne. Han liker livet – viser at han elsker å leke seg, konstaterer hun begeistret.
Dyrevernalliansens mål er å hjelpe dyrene som trenger det aller mest. Derfor har vi nå jobbet i to år sammen med Rema 1000 for å endre produksjonen til en ny kylling som har det bedre. Dyrevernalliansen oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer.