Ny kartlegging: Oljefondet fremdeles tungt inne i industrielt dyrehold

Oljefondet har investeringer på over 310 milliarder kroner i selskaper på bunn-nivå i dyrevelferd, viser en kartlegging fra Dyrevernalliansen. Vi krever at Oljefondet slutter å investere i industrielt landbruk.

Mange av selskapene Oljefondet (Statens pensjonsfond utland – SPU) har investert i er forbundet med avsløringer av dårlig dyrevelferd, viser gjennomgangen som Dyrevernalliansen har gjort. Illustrasjonsfoto: Free Animal Pix pigs

Per 31. desember 2023 hadde Statens pensjonsfond utland (SPU) investert over 552 milliarder kroner i selskaper som omfattes av BBFAWs standard for dyrevelferd. Dyrevernalliansen har avdekket investeringene etter en kartlegging av Oljefondets eierskap i intensivt landbruk.

Over halvparten av investeringene, over 310 milliarder kroner, var investert i selskaper som ikke kunne vise til akseptabelt nivå av dyrevelferd eller klare planer for forbedringer. Dette virker som et klart brudd på prinsippet om «ansvarlig investering».

Investeringene ser heller ikke ut til å være i samsvar med forventningene fra Stortingets finanskomité. Finanskomiteen påpekte i en vurdering av Oljefondet i 2021 at dyr har rett til å bli behandlet uten unødige påkjenninger eller belastninger.

Kinesisk svineproduksjon og lovbrudd

Vår kartlegging viser at Oljefondet over tid har hatt betydelige investeringer i selskaper som WH Group, Tyson Foods og Pilgrim’s Pride. Dette er tre store, globale matprodusenter som er forbundet med alvorlige lovbrudd knyttet til dyrevelferd i USA og Kina.

Ikke minst har Oljefondet også investert i den kinesiske svineprodusenten Muyuan Foods. I et anlegg nær byen Nanyang produserer selskapet omtrent 2,1 millioner griser årlig, altså rundt en halv million flere enn hele Norge produserer i løpet av et år. Produksjonen foregår i store fabrikkbygg, over flere etasjer.

Selv om kinesisk lovverk stiller krav om å bedøve griser før slakting, eksisterer det ikke noe regelverk for forsvarlig hold av dyrene. Husdyrproduksjonen i Kina går også i retning av økende industrialisering. Det er også fremdeles lov til å fiksere purkene, både i USA og Kina.

Oljefondet har stor påvirkningskraft

Oljefondet er en stor og innflytelsesrik investor i den globale matindustrien. Nylig kartla organisasjonen Feedback investeringer i kjøtt- og meierisektoren globalt og fant at det bare var fire investorer i verden med større investeringer enn Oljefondet i denne sektoren.

Det norske oljefondet er altså verdens femte største investor i industrilandbruk. Dette betyr at fondet har betydelig innflytelse, ikke bare gjennom sitt direkte eierskap, men også ved at dets beslutninger sannsynligvis påvirker andre investorer på verdensbasis.

Dyrevernalliansen krever at Oljefondet trekker investeringene

Dyrevernalliansen mener at det er et tydelig behov for å etablere klarere etiske retningslinjer for Oljefondets investeringer i matindustrien. God dyrevelferd er en nødvendig del av bærekraft.

For å bidra til en mer bærekraftig global matproduksjon, mener Dyrevernalliansen at Oljefondet må:

  • Investere i selskaper som fremmer bedre dyrevelferd
  • Arbeide aktivt for forbedringer innen dyrevelferd
  • Unngå selskaper som ikke tar ansvar for dyrevelferd

Dyrevernalliansen mener at Oljefondet må følge internasjonale regler for dyrevelferd. Nye regler fra OECD bestemmer at alle selskaper må rapportere på dyrevelferd. Verdens dyrehelseorganisasjon har etablert grunnleggende regler for vanlige landbruksdyr, og disse kan tilpasses et hvilket som helst produsentland. Fondet bør også ta hensyn til BBFAW-indeksen.

Stortinget har bedt Etikkrådet overvåke dyrevelferd i Oljefondets investeringer. Etikkrådet skriver i sin virksomhetsplan at grove og systematiske dyrevelferdsbrudd vil være i fokus i 2024.

Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for at Oljefondet skal slutte å investere i industrilandbruk.

Kilde:
Dyrevernalliansen, Statens pensjonsfond utlands investeringer i internasjonal matindustri, mai 2024.