Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) anslås i dag å være verdens femte største investor i global kjøtt- og meieriproduksjon.

Dette gir fondet store muligheter til å trekke verdens matproduksjon i en mer bærekraftig retning. Dessverre har Oljefondet så langt gjort det motsatte.
Oljefondets investeringer i industrilandbruk
Per 31. desember 2020 hadde Statens pensjonsfond utland plassert i overkant av 174 milliarder kroner i selskapene på bunnen av BBFAW-indeksen, som hvert år vurderer dyrevelferden i 150 av de største globale matselskapene. Tall fra organisasjonen Feedback Global viser også at det norske pensjonsfondet er den femte største investoren i industrilandbruk i verden.
Basert på disse tallene er det tydelig at dyrevelferd ikke har vært ansett som et relevant kriterium for fondets forvaltere.
Fremfor å bidra til bedre dyrevelferd globalt, bruker fondet norske pensjonskroner på å bygge opp industrielt landbruk. Et eksempel er Oljefondets investering i kinesiske Muyan Foods, som er i ferd med å bygge verdens største grisefarm.
Industrilandbruk er forurensende og arealkrevende, og derfor kritisert for å ikke være bærekraftig. Også dyrevelferd er relevant for FNs bærekraftsmål.
Det er Stortinget som bestemmer hvilke etiske kriterier Oljefondet skal legge til grunn. Politikere fra flere partier uttaler seg nå kritisk om investeringene. Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne sier til E24 at partiet vil ha Oljefondet ut av selskaper med dårlig dyrevelferd. Ola Elvestuen i Venstre sier at Finansdepartementet må innlemme internasjonalt jordbruk og kjøttproduksjon i arbeidet med klimarisiko frem mot neste års fondsmelding.
Dyrevernalliansen krever at Oljefondet trekker investeringene
Dyrevernalliansen mener at Oljefondet må legge internasjonale regler for dyrevelferd til grunn. Verdens dyrehelseorganisasjon har etablert grunnleggende regler for dyrehold, og ISO-standarden for dyrevelferd bestemmer hvordan selskaper skal arbeide med dyrevelferden i produksjon og leverandørkjede. Fondet bør også forholde seg til BBFAW-indeksen.
I mai 2021 fastslo Stortingets finanskomité at Oljefondets Etikkråd må overvåke investeringene med hensyn til dyrevelferd. Finanskomiteen viste til internasjonale retningslinjer for dyrevelferd, og hele komiteen sa seg enig i at dyr har rett til å bli behandlet uten unødige påkjenninger eller belastninger. Dette er et skritt i riktig retning, men ikke tilstrekkelig.
Dyrevernalliansen krever at Oljefondet må avstå fra å investere i selskaper som ikke kan vise til akseptabel dyrevelferd, eller et klart mål om forbedring av dyrevelferden.
