Selv om de fleste kalver tas fra mamma rett etter fødselen, prøver stadig flere bønder å gjøre det annerledes. Dyrevernalliansen samarbeider med bønder som går foran, finansierer forskning og gir kunnskap til deg som er forbruker.

Du kan kjøpe melk fra kuer som har fått beholde kalvene sine
Jerseymeieriet er en stor gård med rundt 80 kuer, og begynte å la kalven få være med moren i 2024 etter dialog med Dyrevernalliansen. I 2025 ble Jerseymeieriet sertifisert med Dyrevernmerket. De selger melk, yoghurt, smør og andre varer gjennom Meny på store deler av Østlandet og i Rogaland.

Sprer kunnskap til deg som er forbruker
Visste du ikke at kalven blir tatt vekk fra mor første levedøgn? Du er ikke alene. Dette er noe som Tine og Q ikke har så lyst til å fortelle deg om. I 2025 startet vi en kampanje for å gi mer kunnskap til deg som er forbruker.
Kan du betale 38 øre ekstra for en liter melk? Det er merprisen per liter for at kalven får være med mamma de første åtte ukene av livet sitt.
En nyfødt kalv er hjelpeløs og motivert for å få nærhet og melk fra moren. Film: Iselin Linstad Hauge
Bidrag til kunnskap internasjonalt
Vi har bidratt til prosjektet TransformDairyNet. Veterinær Helle Haukvik har deltatt på møte og delt våre erfaringer fra Dyrevernmerket.
Veiledning til bønder
Våre veterinærer veileder bønder som tar kontakt. Noen, som Jerseymeieriet, velger senere å søke om sertifisering med Dyrevernmerket. Andre prøver ut hvordan det er å ha ku og kalv sammen, men fortsetter å levere melk til Tine eller en av de andre konvensjonelle meieriene.

Gjennomgang av praktiske erfaringer og forskning
NORSØK kartla erfaringer på norske gårder som lar kua og kalven få være sammen, og gjennomførte et forsøk med slikt samvær på beite. Forsøket mottok støtte fra Dyrevernalliansens forskningsfond. Rapporten var en del av et doktorgradsarbeid.
Konklusjonen ble at fra kua og kalvens perspektiv er det overveiende fordeler med en lengst mulig dieperiode og en gradvis separasjon. Dette vises fra både forskning og erfaringene som bøndene har gjort.
Seminar med bønder og forskere
I 2020 fikk et nytt arrangement støtte fra Dyrevernalliansens forskningsfond. Landets fremste forskere om ku-kalv samvær inviterte da til seminar med bønder, Mattilsynet og fagrådgivere innen fjøsbygging. Alle fikk diskutere erfaringer og bingen SmartCalfCare, som er utviklet for at ku og kalv skal kunne være sammen. Seminaret ga grunnlag for videre arbeid med et nytt forskningsprosjekt for å finne bedre løsninger.

Workshop med bønder
I 2019 gjennomførte veterinærene i Dyrevernalliansen en workshop i samarbeid med gruppen «Økomelk i Østfold». Dette var første arrangement av sitt slag i Norge om hvordan ku og kalv kan holdes sammen! Bønder fra hele Norge deltok. Her fikk de presentert den nyeste forskningen på feltet fra Veterinærinstituttet, og de fikk en «verktøykasse» for å kunne starte med slik samværsform. To bønder var allerede i gang på sine gårder, og delte erfaringer. Workshopen førte til mye oppmerksomhet om temaet blant bønder, og mange spørsmål i etterkant. Det ble også opprettet en facebook-gruppe for melkeprodusenter som ønsket å ha dialog og lære av hverandre for å teste å la ku og kalv være sammen i etterkant av workshopen.

Dyrevernmerket krever at kalv og ku får den første tiden sammen
Dyrevernmerket ble lansert i 2017. Grøndalen gård var først ut med å ta i bruk merket på sine meieriprodukter. Når du velger mat med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at kalven har fått være hos mamma i minimum seks uker. Kriteriene til Dyrevernmerket bestemmer også at adskillelsen mellom ku og kalv skal skje gradvis. Erfaring viser at tid og omsorg underveis gjør prosessen lettere for begge to.
Samling av kunnskap
Dyrevernalliansens fagavdeling samlet relevant kunnskap fra forskning og praktiske erfaringer som bønder hadde gjort. Fagnotatet ble brukt av bønder, forskere og formidlet til næringsorganisasjoner.
Samarbeid med pionéren Grøndalen gård
Grøndalen gård i Akershus var kanskje aller først med å la ku og kalv være sammen. Erfaringene som bøndene på Grøndalen gjorde, ble delt med både Dyrevernalliansen og forskere. Da Dyrevernmerket senere ble utarbeidet skjedde det i samarbeid med gården. Kuene på Grøndalen produserer ferskosten Nýr, som selges på Meny.

Økonomiske muligheter for å gi ku og kalv samvær
Ikke bare holdninger, men også økonomi er til hinder for at kalven skal få ha mamma de første ukene av livet. I 2010 delfinansierte Dyrevernalliansens forskningsfond et prosjekt som undersøkte hvordan det kan gjøres praktisk og økonomisk gjennomførbart.
Den første forskningen på ku og kalv sammen
Vi finansierte det første forskningsprosjektet om ku-kalv-samvær ved Veterinærhøgskolen i 2008. Et vanlig argument mot å ha ku og kalv sammen er at det kan føre til smitte mellom dem. En forsker undersøkte dette nærmere, og resultatene ble senere publisert i Veterinærtidsskriftet.