Hurtigvoksende kylling er på vei ut i nesten like rask fart som den vokser. Stadig flere dagligvarekjeder verden over forplikter seg til å bruke mer saktevoksende raser.

Dyrevernalliansen har kartlagt hvilke dagligvarekjeder globalt som har erstattet hurtigvoksende kylling, som Ross 308, med mer saktevoksende raser.
Europa tar grep for å fase ut hurtigvoksende kylling
I løpet av 2020 var det spesielt mange kjeder som forpliktet seg til forandring. I Frankrike har nå omtrent alle de store kjedene besluttet å bytte rase. Siden høsten 2019 har 14 av de største franske dagligvarekjedene signert European Chicken Commitment, deriblant de seks største kjedene. Det samme skjedde i Nederland i 2013. Da vedtok alle de store kjedene i Nederland å gå over til mer saktevoksende raser for fersk kylling, og i 2017 var policyen satt i verk hos samtlige.
Den største nederlandske forhandleren, Albert Heijn, og den største danske forhandleren, Salling Group, vedtok i 2021 å slutte å selge kylling som er avlet for ekstrem vekst. Ytterligere 77 europeiske matbedrifter forpliktet seg i løpet av 2021 til å forbedre velferden til slaktekyllinger, inkludert hurtigmatgiganten Subway, som vedtok en pan-europeisk forpliktelse.
I Storbritannia ble Marks and Spencer i 2022 den første supermarkedkjeden som kun skal selge kylling som møter kravene i the Better Chicken Commitment. Det betyr kylling som vokser litt saktere, og har mer plass og dagslys.
Danmark faser ut hurtigvoksende kylling
Rema 1000 i Danmark annonserte i januar 2022 at de har bestemt seg for å fullstendig fase ut Ross 308 innen de neste to til tre år. Innen det samme tidsrommet har de også forpliktet seg til at 25 prosent av alt kjøtt de selger fra gris og kylling skal stamme fra frilandsproduksjoner med den høyeste dyrevelferd.
I mars 2020 faset Lidl Danmark ut Ross 308 for all fersk kylling, og i oktober gjorde Aldi Danmark det samme. Begge butikkkjedene tilfredsstiller dermed kravene til det første nivået av den statlige danske dyrevelferdmerkeordningen.
Dyrevelferdsmerkeordningene stiller også i økende grad krav til mer saktevoksende rase fra laveste nivå. Dette gjelder for eksempel det statlige danske dyrevelferdsmerket og en av de største nord-amerikanske, Global Animal Partnership (GAP).
I juni 2021 kom nyheten om at Salling Group ikke lenger skal selge hurtigvoksende kylling. Salling group eier butikkene Føtex, Netto og Bilka, som alle er store dagligvarekjeder i Danmark, og har en markedsandel på om lag 35 prosent i det danske dagligvaremarkedet. Ifølge selskapet vil dette utgjøre 20 millioner kyllinger i året. I løpet av 2022 skal all hurtigvoksende kylling være ute av butikkhyllene.
Aldi baner vei i Tyskland og Spania
November 2020 var spesielt betydningsfull for utfasing av hurtigvoksende raser. Aldi, som er en av verdens ti største supermarkedkjeder, vil innen 2026 ikke lenger selge hurtigvoksende kylling i Tyskland og Spania. Avgjørelsen vil påvirke mange millioner kyllinger og har også banet vei for at andre store lavpriskjeder vil gjøre det samme. Siden 2020 har flere nye dagligvarekjeder Spania slengt seg på. Blant annet vil Spanias nest største dagligvarekjede Carrefour fase ut bruken av hurtigvoksende kylling innen 2026.
I 2021 har Tysklands fire største handelskonsern fulgt i Aldis rekker, og lovet å fase ut hurtigvoksende kylling i løpet av det neste tiåret.
I Norge var Rema 1000 først
Disse lovende tiltakene hos de store utenlandske dagligvarekjedene har stått i sterk kontrast til Norge, hvor kun Rema 1000 hadde gått vekk fra å selge den hurtigvoksende kyllingen Ross 308 i 2020. Derfor sendte Dyrevernalliansen i 2020 ut et brev til flere av de store dagligvarekjedene i Norge. I brevet oppfordrer vi til å bytte ut Ross 308 til fordel for sunnere raser. Svarene vi fikk var unnvikende.
Norsk Kylling, som eies av REMA 1000 var første produsent i verden til å tilfredsstille alle krav i European Chicken Commitment (ECC). Dette innebærer at 96% av alle REMA 1000s produkter der kylling er med som ingrediens er sertifisert med ECC. Dette har de gjort etter samarbeid med Dyrevernalliansen.
Dagligvareaktøren Oda, har også forpliktet seg til å utfase alle hurtigvoksende kyllinger, og innføre ECC-standarden i løpet av 2023.
Nortura og NorgesGruppen varsler kylling som vokser saktere
Høsten 2021 kom gladnyheten om at Nortura og NorgesGruppen i samarbeid har bestemt seg for å gradvis introdusere saktevoksende kyllinger. Først ut er Meny, og deretter følger Kiwi, Joker og Spar.
Kyllingen skal produseres av NorgesGruppens faste leverandør Nortura, som med merkevaren Prior er Norges største produsent av kylling.
Globale retningslinjer og merker
Her er en oversikt over forskjellige retningslinjer og merkeordninger som finnes globalt:
European Chicken Commitment er en liste med tiltak som en rekke dyrevernorganisasjoner i Europa har blitt enige om at er de viktigste for å forbedre dyrevelferden for kylling. I tillegg til krav om mer saktevoksende rase er det blant annet krav om tetthet på under 30 kg/m2 og miljøberikelse. Bedrifter som signerer forplikter seg til å innføre tiltakene senest innen 2026.
Dyrevelfærdsmærket er den statlige danske merkeordningen for dyrevelferd. Merkeordningen har tre nivåer med økende krav. Produkter som tilfredsstiller kravene merkes med tilsvarende antall hjerte-symboler. Mer saktevoksende rase er et krav på alle nivåer.
I tillegg til å signere European Chicken Commitment har de franske kjedene satt som mål at 20 % av kyllingen skal ha tilgang til vinterhage eller annet uteareal.
Better Chicken Commitment er den nord-amerikanske versjonen av European Chicken Commitment.
Global Animal Partnership (GAP) er en av de største dyrevelferdsmerkeordningen i Nord-Amerika og har fem trinn med gradvis økende krav. Mer saktevoksende rase vil fra 2024 være er et krav på alle nivåer.
Dyrevernalliansen arbeider for at Ross 308 skal fases ut
Bruk av Ross 308 i norsk landbruk er ikke i overenstemmelse med dyrevelferdsloven. Lovens § 25 stiller krav om å unngå bruk av dyr i avl som er genetisk disponert for helselidelser eller er hemmet i naturlig adferd. Dyrevernalliansen arbeider derfor for at Ross 308 skal fases ut, og at sunnere kyllingraser skal tas i bruk.
Du kan bidra til å fase ut hurtigvoksende kylling!
Med din signatur kan du sørge for å opprettholde presset på de norske dagligvarekjedene, slik at de slutter å selge den syke industrikyllingen Ross 308! Er du tøff nok til å hjelpe en kylling? Send TØFF til 2474 (det er gratis å sende SMS) og skriv under på at Ross 308 må byttes ut!