Dødeligheten i norsk oppdrettsnæring er ekstremt høy, med over én av fem fisk som dør. Enda flere lider. Til tross for dette påstår bransjen, nå representert ved Sjømat Norge, at dødeligheten er på linje med landbruket. Dyrevernalliansen har gjennomgått tallene de viser til og funnet feil og misvisende informasjon.

Det finnes ingen landbruksnæringer hvor så mange dyr dør i løpet av produksjonen som i oppdrettsnæringen. Andelen dyr som dør underveis er også mye høyere innenfor fiskeoppdrett enn i de andre landbruksproduksjonene, uavhengig av hvilket stadium av produksjonen vi ser til.
Oppdrettsnæringen, som stadig blir konfrontert med den høye dødeligheten, opererer med en annen virkelighet. Leder for bransjeorganisasjonen Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, gjentok påstanden om dødelighet til VG 27.november 2023:
«I dag befinner vi oss på likt nivå som annen dyreproduksjon, men målet er at vi skal være bedre.»
Høy dødelighet i alle faser
Når man skal sammenligne dødelighet bør det baseres på nøyaktige tall og tilsvarende stadier i produksjonene. Fiskeoppdrett viser høy dødelighet gjennom hele produksjonen, mens landbruket har lav dødelighet blant voksne dyr.
Rekordmange sjøsatte laks døde i oppdrettnæringen i 2022, og dødeligheten var på hele 16,1 prosent. Landbruket kan vise til langt lavere tall. I 2021 var det 2,3 prosent dødelighet blant kyr i melkeproduksjon, i sauenæringen var det anslått et samlet tap på 8,3 prosent, og dødeligheten hos slaktegris var oppgitt å være 1,5 prosent.
Hos enkelte landdyr, som gris, er det høy dødelighet i den tidlige produksjonsfasen. Dette viser at det er store velferdsproblemer for de små grisungene. Også i oppdrettsnæringen er det høy dødelighet når laksen er yngel. Prosjektene «Småfiskvel» og «Setfiskvel» fra Veterinærinstituttet viser at dødeligheten sannsynligvis er like høy i ferskvannsfasen, altså i begynnelsen av laksens liv, som i sjøfasen når laksen er blitt stor. Fiskehelserapporten 2021 rapporterer at hele 33,4 millioner større settefisk døde i ferskvann løpet av året, altså før de kom i sjømerdene.
Sjømat Norges feil bruk av tall om dødelighet er også påpekt av landbruksnæringen, blant annet har Animalia reagert.
Signaliserer dårlig dyrevelferd
Nylige avsløringer viser at forholdene for oppdrettsfisken ikke bedrer seg, snarere tvert om.
Dødelighet er ofte brukt som en indikator for velferd på gruppenivå, både i landbruket og oppdrettsnæringen. Selv om sammenhengen mellom velferd og dødelighet ikke er helt rettlinjet, er det generell enighet blant eksperter om at høy dødelighet i produksjonen tydelig signaliserer dårlig velferd for dyrene.
Dyrevernalliansen presser på for at dødelighet må inkluderes i trafikklyssystemet for laks, slik at oppdrettsanlegg med høy dødelighet ikke får lov til å utvide produksjonen.
