Fremtidens fiskevelferd – bedre løsninger for oppdrettsnæringen

Ny rapport, «Fremtidens fiskevelferd», viser hvordan nye metoder kan forbedre velferden og gi færre døde oppdrettsfisk – bare myndighetene vil stille krav som gjør lav dødelighet lønnsomt.

Fremtidens fiskevelferd krever at laks som svømmer mange sammen i en merd har bedre dyrevelferd.
Foto: Rudolf Svensen

Den norske oppdrettsnæringen er kjent for å være kapitalsterk, nyskapende og tilpasningsdyktig, men også for enorme utfordringer når det gjelder fiskevelferd. Til tross for regelverk som skal sikre minimumskrav, er dyrevelferden dårlig i mange oppdrettsanlegg. Dødeligheten er høy, og fisken utsettes for mye stress, særlig på grunn av behandlinger mot lakselus.

Trafikklyssystemet, som styrer veksten i næringen, belønner oppdrettere som holder nivåene av lakselus lave, men tar ikke hensyn til fiskevelferden. Brutal avlusing er en viktig årsak til at mange laks svekkes, skades og dør. Trafikklyssystemet skaper en konflikt hvor penger og profitt blir viktigere enn fiskens helse.

Likevel, som den nye rapporten fra Dyrevernalliansen, «Fremtidens fiskevelferd» viser, finnes det muligheter for forbedring.

Med riktig motivasjon fra myndighetene kan oppdrettsnæringen ta betydelige steg mot bedre fiskevelferd.

Her er noen eksempler fra rapporten på tiltak for bedre velferd for oppdrettsfisk:

Ny vaksinasjonsmaskin gir mindre stress for fisken

En ny type vaksinasjonsmaskin utviklet av Lumic AS og Strømme Service AS reduserer tiden fisken er ute av vann under vaksinasjonsprosessen. Tidligere kunne fisken være ute av vann i over ett minutt, men med den nye maskinen er denne tiden redusert til bare 4–5 sekunder. Dette gir mindre lidelse for fisken, som unngår unødvendig stress og våkner raskere etter bedøvelse. Maskinen sørger også for at fisken svømmer selv gjennom systemet, noe som reduserer behovet for ekstra håndtering.

Redusert dødelighet for settefisk

Settefiskanlegget Cermaq Holmvåg har tatt i bruk en ny måte for å bestemme når yngelen skal flyttes fra klekkekar til startfôringskar. I stedet for å følge faste tidsskjemaer, ser de på hvordan yngelen oppfører seg. Dette har redusert dødeligheten og gitt bedre vekst. De har også installert flere fôrskruer for å sikre at fôret fordeles jevnt. Ved å justere vannstrømmen i karene etter hvert som fisken vokser, har de også økt overlevelsen og forbedret veksten.

Digital overvåking gir bedre fiskevelferd

Anteo har laget en app som heter FishCtrl, som lar oppdrettsanlegg registrere data om fiskevelferd direkte. Appen samler informasjon om fiskenes helse og velferd, som kan analyseres over tid for å gjøre produksjonen bedre. Ved å følge med og justere prosesser i sanntid, for eksempel under behandling mot lakselus, kan oppdretterne justere avluseren og redusere skader og dødelighet på laksen.

Nedsenkbare merder og tett samarbeid gir bedre fiskevelferd

Sinkaberg bruker nedsenkbare merder som kan justeres til ulike dybder. Selskapet erfarer at dette reduserer behovet for behandling mot lakselus og dermed også stressende håndtering av fisken. Selskapet har også satset på et sterkt fiskehelseteam som jobber tett på produksjonen for å sørge for at fiskevelferden i større grad blir prioritert.

Færre fisk i merdene gir bedre helse og kvalitet

Kvarøy Fiskeoppdrett har valgt å ha færre fisk i merdene enn det regelverket tillater. De mener den lavere fisketettheten har redusert smittefaren ved sykdom og gitt bedre kvalitet på fisken som sendes til slakt. De er også raske til å fjerne såkalte «svimere» og syk fisk, noe som bidrar til mindre smitte og minsker lidelse.

Veien til fremtidens fiskevelferd

Rapporten viser at det finnes mange praktiske muligheter for å forbedre fiskevelferden i dagens oppdrettsnæring. Ved å ta i bruk nye løsninger og prioritere fiskevelferd, kan næringen både redusere dødeligheten og forbedre fiskens livskvalitet, samtidig som bærekraften øker.

For å få dette til, må næringsaktørene selv være villige til å investere i ny teknologi og tilpasse driften etter fiskens behov. Myndighetene gir ingen fordeler til de beste oppdretterne, og verstingene blir ikke stoppet.

Norske myndigheter må etablere et system som gjør at det blir lønnsomt for en samlet næring å ta i bruk de beste løsningene.

Med riktig motivasjon og innsats kan Norge bli et foregangsland for fiskevelferd, hvor fisken overlever.

Les hele rapporten «Fremtidens fiskevelferd» her

Oppdrettsnæringen har lenge vært preget av utfordringer knyttet til fiskevelferd. Dyrevernalliansen jobber for at opdrettselskaper ikke får ha flere dyr enn de klarer å ta vare på.

Du kan hjelpe oppdrettsfisken! 

Fisken lider i stillhet. Dyrevernalliansen gir dem en stemme og krever endring i oppdrettsnæringen. Du kan være med å kjempe for oppdrettsfisken og endre regelverket! Skriv under her!