Høy dødelighet i fiskeoppdrettet kan få alvorlige følger for eksport av norsk oppdrettsfisk, viser en undersøkelse fra forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.

Høy dødelighet i fiskeoppdrettet truer norsk eksport. Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring. En undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet viser nå at forbrukertilliten i eksportmarkedene er sårbar for informasjon om dårlig dyrevelferd.
Hvis negativ omtale av dårlig dyrevelferd og bærekraft sprer seg, kan det få konsekvenser for salget av norsk laks.
Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Dyrevernalliansen.
Truer norsk eksport
Omdømmet til norsk laks er av stor økonomisk betydning. Havbruk er Norges nest største eksportnæring, og drøye 70 prosent av dette er laks. Som regjeringen selv påpeker i dyrevelferdsmeldingen er omdømmet i norsk sjømatsektor i hovedsak knyttet til fiskehelse og dødelighet, som i sin tur henger tett sammen med dyrevelferd.
Tyskland er et viktig eksportmarked for norsk oppdrettsfisk, og er valgt ut av forskerne som eksempel.
SIFO-undersøkelsen, gjennomført i november 2024 med 2028 tyske respondenter, viser at:
- Negative opplysninger, som dårlig dyrevelferd, svekker tilliten hos tyske forbrukere mer enn positive opplysninger styrker den.
- Mange tyske forbrukere tror feilaktig at de spiser villaks. Når de blir klar over at det er oppdrettslaks, og at denne næringen har utfordringer med dyrevelferd og miljø, kan etterspørselen falle.
- Dersom salget først begynner å falle, kan det være krevende for næringen å gjenvinne markedsandeler.
Forskerne bak undersøkelsen, Alexander Schjøll og Hanna Seglem Tangen ved SIFO, påpeker at norsk oppdrettsnæring er sårbar for negativ omtale.

– Det som overrasket oss mest var at mange respondenter oppga at de spiser villaks, til tross for at norsk oppdrettslaks dominerer det tyske markedet. Dette tyder på lav kunnskap om laksens opprinnelse, sier Schjøll og Tangen.
De understreker at bilder av syk fisk kan skape bekymring for mattrygghet, noe som ofte er den viktigste faktoren for forbrukerne.
Høy dødelighet i fiskeoppdrettet
Fiskehelserapporten 2023 fra Veterinærinstituttet viser at dødeligheten i norsk oppdrett er svært høy både i fersvannsfasen og i sjøfasen.
Schjøll og Tangen mener at næringen først og fremst bør løse de kjente utfordringene med høy dødelighet og dyrevelferd før den utvides ytterligere.
– Havforskningsinstituttet har påpekt store problemer i næringen. Våre funn viser at negativ informasjon påvirker forbrukernes tillit mer enn positiv informasjon styrker den. Det viktigste tiltaket er derfor å ta tak i problemene som fører til negativ omtale, ikke bare forsøke å spre positive budskap, sier de.
Stortinget må stille krav
Stortinget behandler nå dyrevelferdsmeldingen, der regjeringen foreslår et mål om maksimalt 5 prosent dødelighet i oppdrettsnæringen. Likevel inneholder meldingen ingen konkrete tiltak for å oppnå dette målet.
Dyrevernalliansen mener at veksten i næringen må reguleres basert på dødelighet. Dette vil ikke hindre vekst i næringen, men både styrke bærekraften og lønne seg samfunnsøkonomisk.