treff i Sider & artikler

Ny rapport viser kritisk situasjon for rensefisken

Store velferdsproblemer ble avdekket da Mattilsynet nylig utførte en tilsynskampanje på rensefisk. – Nå er det på høy tid at tilsynsetaten tar tak i denne dyretragedien som har fått pågå i så mange år, sier fagrådgiver i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk.

Rensefisk-svømmer
Den lille rensefisken brukes som et verktøy for å kontrollere lus. Nær 100 % dør i tjeneste – det er usikkert av hva, men sykdom og skader kommer høyt opp på listen. En andel blir også spist av laksen, som er et rovdyr for rensefiskene.
Foto: Dyrevernalliansen

I kampanjen har Mattilsynet undersøkt velferden til rensefisk, og hva som gjøres for å sikre god velferd under fiske, oppdrett og bruk av rensefisk. Funnene ble presentert i en nylig publisert rapport

Rapporten, som egentlig skulle vært klar i juni 2019, tegner et dystert bilde av situasjonen for over 49 millioner rensefisk, som lever og dør i norske merder hvert år. Velferdsproblemene for rensefisken er enorme – den lille fisken gjennomgår lidelser som trolig ikke ville vært tillatt for noen andre dyr. Daglig dør i snitt 150.000 rensefisk i oppdrettsnæringen i Norge. 

Uholdbar situasjon for rensefisken

Zoolog og fagrådgiver i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk, mener situasjonen er uholdbar for rensefisken.  

–  Rapporten er viktig fordi vi her får se svart på hvitt det vi allerede visste, men som ingen våget å ta tak i, nemlig at behandlingen av rensefisk i Norge er uakseptabel. Rensefisk er et verktøy for å kontrollere lus, en forbruksvare, sier hun. 

Her er noen av funnene i rapporten: 

  • I settefiskanlegg som produserer rensefisk hadde to tredeler (64%) av anleggene avvik. Deler av dette hadde med smitte og sykdom å gjøre.
  • Avviksbehandling ved forøket dødelighet ikke bra nok. Til tross for at rensefiskoppdretterne registrerer hendelser som forårsaker forøket dødelighet, viser tilsynskampanjen at de ikke er flinke nok til å sette inn tiltak for å hindre at det ikke skal skje igjen.
  • Mer enn halvparten av settefiskanleggene (55%) hadde avvik i rutinene ved bedøvelse før vaksinering. Bedøvelse er påkrevd før vaksinering, men mange unnlater å bedøve fordi de mener det er bedre, til tross for at de ikke kan dokumentere dette.
  • I merdene med matfisken: I tilsyn ved 165 matfiskprodusenter som bruker rensefisk fikk hvert fjerde (28%) anlegg anmerkning. Anmerkningene gikk eksempelvis på at de ikke teller antall rensefisk ved produksjonssyklusens slutt, at de har for dårlige rutiner ved utsortering, og ved avliving av syk fisk. 

Næringen mangler kontroll

I rapporten står det at Mattilsynet har mottatt mange bekymringsmeldinger knyttet til hold og bruk av rensefisk. 

– Rensefiskkampanjen maler et bilde av en næring som i liten grad har kontroll med rensefisken. Høy dødelighet og manglende oversikt har i mange år kjennetegnet hold av rensefisk i Norge, men i dag ser vi akkurat hvor ille det står til. Funnene i sluttrapporten bærer preg av at rensefisk ikke tåler livet i norsk fiskeoppdrett, forklarer Lybæk.

Forventer konsekvenser for fiskeoppdrettsnæringen

Lybæk sier at Dyrevernalliansen forventer at resultatene fra denne kampanjen fører til konsekvenser for dem som bryter loven. 

–  Problemet stikker dypere enn enkeltavvik. Dagens bruk av rensefisk er uakseptabel og i strid med dyrevelferdsloven. Næring og myndigheter kan ikke fortsette å leve i fornektelse, men må ta inn over seg at rensefisk ikke er egnet for et liv i en laksemerd.

Mattilsynet krever bedring for rensefisken

Det er krav om at rensefisken skal bedøves før vaksinasjon og at den skal utsorteres før avlusing. Likevel viser Mattilsynets funn at det er vanlig praksis at disse kravene brytes. Utsortering har vist seg nærmest umulig å gjennomføre i praksis.

Mattilsynet påpeker at dersom dette ikke lar seg løse raskt, vil man måtte avstå fra å bruke rensefisk. Det samme gjelder andre krav som per i dag oppfylles i for liten grad, slik som korrekt registrering av dødelighet, god nok fôring, forsvarlig avliving ved behov og tiltak for å redusere gjentatte hendelser med høy dødelighet.

– Hvis det viser seg at disse tiltakene ikke gir en vesentlig bedring eller at rensefisken har liten effekt mot lakselus, mener Mattilsynet at bruken av rensefisk helt eller delvis må opphøre, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet i en pressemelding.

Tikkende bomber

Det er over 15 år siden oppdrettsnæringen begynte å bruke rensefisk som verktøy for å fjerne lakselus. Også Havforskningsinstituttet, som er blant de fremste fagfolk på fiskevelferd i Norge, vurderer rensefiskens velferd som dårlig. De advarer mot rensefisk som kilder for smitte i norske oppdrettsanlegg, og beskriver at det er høy sannsynlighet for at rensefisk i fremtiden vil forårsake et større sykdomsutbrudd hos villaks eller oppdrettsfisk. 

Lybæk mener dagens bruk av rensefisk er kortsiktig og risikabel. 

– Næringen har vist at det ikke er mulig å holde rensefisk på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Det har gått altfor langt som det er, og det er på høy tid at man går bort fra bruk av rensefisk.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensiv produksjon. Vi jobber med å belyse fiskenes lidelser, og vi er i dialog med forskere, politikere og myndigheter for å løfte fiskevelferden frem.

Nyhetsbrev: Dyrevern Aktiv

Forbrukertips, finurlige fakta og engasjement.