Rapport om fiskedødelighet engasjerer!

Dyrevernalliansens rapport om fiskedødelighet har skapt stor interesse og engasjement blant ulike aktører i oppdrettsnæringen. Rapporten ble lansert på et fagseminar 14. februar, og både før og etter lanseringen har den ført til debatt og engasjement.

Rapportlansering – ‘Virkemidler for å redusere fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring’. Foto: Ihne Pedersen

På lanseringen stilte en rekke viktige aktører opp, blant annet Mattilsynet, Nærings- og fiskeridepartementet, forskere fra ulike institusjoner og oppdrettsselskapene. Over 50 personer fra Mattilsynet deltok på lanseringen, og flere stortingsrepresentanter var også til stede.

Rapporten gir innsikt i hva som kan gjøres for å forbedre forholdene for oppdrettsfisk og redusere dødeligheten blant dem. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra ulike aktører, og i denne artikkelen gir vi en oversikt over noen av de mest interessante og relevante tilbakemeldingene vi har mottatt.

Håper å sette i verk noen av forslagene i rapporten

Statssekretær Vidar Ulriksen mottar rapporten fra Live Kleveland og Oddbjørn Grønnevik (Menon). Foto: Marius Hauge

«Vi takker Dyrevernalliansen for å ha bestilt denne rapporten. All forvaltning bør bygge på kunnskap. Desto mer kunnskap, desto bedre kan vi gjøre vår jobb. Nå har vi et trafikklyssystem som skal ta hensyn til miljøet rundt lokalitene, og de virkemidlene som her blir pekt på er gjerne et incitament for å se på best practice i forhold til at dette kan regulere aktiviteten inne hos oppdrettsfisken og fokusere på dyrevelferden. Vi tar dette på største alvor, tusen takk for rapporten, den skal vi lese nøye og jeg håper at vi her kan sette i verk noen av de forslagene i rapporten.»

Statssekretær i nærings og fiskeri-departementet, Vidar Ulriksen, på lanseringen. 

« Selv om Sjømatbedriftene vil gjøre et selvstendig arbeid på hvordan man kan redusere dødeligheten, vil vi også oppfordre til at rapporten oversendes havbruksutvalget for eventuelt videre oppfølging.»

Administrende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, til kyst.no

Rapporten kommer godt inn i arbeidet for å få ned fiskedødelighet

«Vi har snakket og fokusert mye på innsatsen for å få ned dødelighet, men faktisk ikke greid det. I min verden må vi da snu oss rundt: Hva gjør vi feil? Hva annet kan vi gjøre? Dermed kommer denne rapporten godt inn.»

Edgar Brun, avdelingsdirektør, Fiskehelse og fiskevelferd i Veterinærinstituttet, på lanseringen – sitert hos intrafish.no 

Grunnlag for arbeid fremover

Panelet: Professor i fiskesykdommer, Trygve Poppe, Karoline Skaar Amthor, fagsjef Sjømat Norge, og Edgar Brun avd.direktør fiskehelse og fiskevelferd i Vet.inst. Foto: Ihne Pedersen

«Takk til Dyrevernalliansen som har bidratt til en rapport som virkelig skaper innsikt i de komplekse utfordringene som næringen står ovenfor. Det er kjempeviktig med denne grunnleggende innsikten for å kunne forstå hvordan vi skal kunne håndtere disse utfordringene og hvordan vi skal jobbe konstruktivt fremover. Dette er grunnlaget for arbeidet fremover.»

Karoline Skaar Amthor, fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, på lanseringen. 

Ta fiskedødeligheten på alvor!

« De fleste av anleggene har heldigvis dødelighetstall som ligger under 15 %. Hvorfor ikke løfte frem suksesskriteriene for de som lykkes og ta i bruk de beste indikatorene vi har til nå? Det vil ikke være ett grep som passer for alle, men la oss få de ulike tiltakene frem på aksjonsplanen. Dødelighetstallene må ned, først da kan en samlet bransje si at vi lykkes med å ta dødeligheten på alvor.»

Gunn Berit Olsson, forskningssjef Fiskehelse i Nofima, i et innlegg i Intrafish

Oppdrettslaksen er syk

Takk for en god rapport, med en god og fin oversikt. Det er mange aspekter ved dette her, og blir mange teknikaliteter og praktiske tiltak.  Jeg vil dvele litt ved selve holdningen og det som går på dyrevelferd og hvordan vi håndterer det. Norsk oppdrettslaks er generelt sliten, og er en veldig stor del av dem er i realiteten kroniske hjertepasienter som aldri ville klart seg ute i det fri. Dette betyr at det ikke bare er mye laks som dør på pga hjerterelaterter, men det er også mye laks som dør med det, men ikke nødvendigvis av hjertesykdom. Og hva er det egentlig for et produkt å markedsføre? En stor del av den fisken som dør under behandling dør fordi den i utgangspunktet er svak pga kroniske hjertesykdommer og andre sykdommer.

Trygve Poppe, professor emeritus i fiskesykdommer, på lanseringen.

Trafikklyssystem for dødelighet

Hvis loven var blitt fulgt, hadde ikke lakselus vært et problem i norsk fiskeoppdrett. (…) Basert på vår kunnskap og erfaring om fiskesykdommer og påfølgende dødelighet, er det ingen tvil om at velferden til det store flertall av oppdrettsfiskene har vært svært dårlig før døden inntraff. For å få ned dødeligheten hos oppdrettsfisk foreslår Menon og Nofima i sin rapport at det innføres et nytt trafikklyssystem etter modell fra et lignende system for lakselus. (…) For første gang er det altså kommet et konkret forslag til hvordan bærekraft for fiskevelferd og fiskehelse kan måles og håndteres. Sjømat Norge stritter i mot og hevder at det ikke er dokumentert en sammenheng mellom dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd. Påstanden faller på sin egen urimelighet, som stridende mot både empiri og sunn fornuft.

Trygve T. Poppe, professor emeritus ved Veterinærhøyskolen, Tor Atle Mo Seniorforsker, Nina, og
Georg Fredrik Rieber-Mohn, tidl. riksadvokat og høyesterettsdommer, i felles kronikk «Der dyreplageri får passere», i Aftenposten Innsikt, mai 2023.

Nyhetsbrev: Dyrevern Viten

Faglige og politiske oppdateringer.