Torsk kommer alltid fra havet, og har levd et langt og godt liv i det fri. Eller har den det? Dette må du vite om du spiser torsk.

Det aller meste av norsk torsk er viltfanget, og kun en liten andel kommer fra oppdrett. Likevel har noe av torsken du finner i butikken tilbragt deler av livet i en oppdrettsmerd. Hvordan kan det ha seg?
Torsk lagres levende
Fordi torskefisket er sesongbasert og norske forbrukere ønsker fersk fisk året rundt, lagres fisken levende, slik at den kan slaktes når det passer markedet best. Villtorsk fanges inn, og de som overlever fangsten transporteres til merder langs kysten. Ville fisker er dårlig tilpasset til et liv i trange merder, og etter stressende innfangning med medfølgende skader, er torsken særlig dårlig stilt til å holdes innesperret.
Sulter i månedsvis
Gi fisken en stemme
Du kan gi fisken et rikere liv!
Fisk utsettes for påkjenninger som kan gi sterk lidelse. De fortjener bedre!
Fôring har også vist seg å være problematisk, fordi torsken ikke er vant til å spise fôrpellets. I kontrollerte forsøk hvor målet har vært å tilvenne torsk til å spise dette kraftfôret, har fremdeles kun 40% akseptert den fremmede maten.
Derfor fôres ofte torskene med hele fisk eller biter av fisk. Likevel er det fremdeles en andel av torskene i merdene som ikke spiser, og sulter i månedsvis.
Les også: Hvilken fisk bør jeg velge, for best dyrevelferd?
Lemper på fiskevelferden
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har nylig forenklet regelverket for levendelagring av fisk. Fra 1. januar 2015 er det derfor åpnet for å holde fanget villtorsk i merdene enda lenger enn de 12 ukene som tidligere var tillatt.
– Som fiskeriminister har Aspaker ansvar for fiskens velferd, noe vi ikke har sett tegn til foreløpig. Fiskeriministeren forsømmer en stor del av jobben sin, sier biolog og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk.
Bør jeg unngå torsk?
Dersom du ønsker å unngå torsk, finnes det mange gode alternativer. Hva med å lage kikertkaker i stedet for kokt fisk? Tilsett dill, så passer de godt med fisketilbehøret. De gode omega-3-fettsyrene kan du få ved å spise valnøtter, linfrø eller algeolje.