Tid for varig endring i oppdrettsnæringen

Oppdrettsnæringen har lenge vært preget av utfordringer knyttet til fiskevelferd. De nylige avsløringene viser at forholdene for oppdrettsfisken ikke bedrer seg, snarere tvert om. Dyrevernalliansen krever at oppdrettsselskaper ikke får ha flere dyr enn de klarer å ta vare på.

Dyrevernalliansen jobber for å sikre at fiskevelferden tas på alvor. Både myndighetene og næringen forsømmer sitt ansvar. Foto: Rudolf Svensen

Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsnæring. Enda flere lider. Den siste tidens medieoppslag fra norske laksemerder har underbygget alvoret.

Massedød av laks

NRK har i høst avdekket massedød av laks på flere anlegg tilhørende et av verdens største oppdrettsselskap, Lerøy Seafood Group. 1. november kunne man lese om tusenvis av laks som har ligget døde eller besvimt i bunnen av merder hos laksegiganten. Selskapet ventet med å varsle Mattilsynet.

Da Mattilsynet kom på inspeksjon var syk og selvdød laks fra Lerøy i ferd med å gå til slakt for å bli menneskemat.

Forbrukerrådet ønsker sykdomsmerking av oppdrettsfisk

Samtidig kan NRK også opplyse om at Forbrukerrådet ønsker at fisk i butikk skal merkes med sykdomshistorikk. Ikke overraskende mener Sjømat Norge at dette er en dårlig idé.

Og da en annen laksegigant, Mowi, gikk ut og sa at de vil forhåndsvarsles om uanmeldte tilsyn fra Mattilsynet, ble dette kommentert på lederplass i Aftenposten.

Mattilsynet mener dødeligheten må halveres innen 2035

Mattilsynet skriver i innspillet sitt til dyrevelferdsmeldingen:

«Det bør settes mål om minst 50 % reduksjon av smittepresset fra lakselus. Videre bør dødelighet og antall sykdomsutbrudd i både settefisk- og matfiskfasen reduseres med minst 50 %. Det bør også settes mål om at belastningsgrad ved håndterings- og avlusingsmetoder må reduseres til et minimum. Målene bør tidfestes og nås senest innen 2035.

For å oppnå dette bør det etableres regelverk og regulatoriske ordninger som gjør det mer lønnsomt å ta vare på fiskene.»

Å gjøre det mer lønnsomt å ta vare på fiskene er også det vi i Dyrevernalliansen jobber for. Det kan du lese mer om her.

Dødeligheten øker

I Veterinærinstituttets årlige fiskehelserapport ble det slått fast at sår, gjelleproblemer og bakteriesykdommer bidro til at dødelighetsraten økte fra året før.

Det er i dag mulig for oppdrettere å utvide driften og drette opp enda flere fisk, selv om dødeligheten er skyhøy. En studie som Menon Economics og Nofima har gjort på oppdrag fra Dyrevernalliansen viser at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å regulere oppdrettsselskapenes vekst basert på dødelighet.

Dyrevernalliansen mener det må til en regulering av oppdrettsnæringen slik at mulighet for vekst avhenger av om dødeligheten holdes under et visst nivå. Både myndighetene og næringen forsømmer sitt ansvar. I våre innspill til den nye Dyrevelferdsmeldingen som er under arbeid i regjeringen, krever vi derfor at redusert dødelighet må lønne seg i fiskeoppdrettet.

Les også: Dødeligheten i oppdrettsnæringen er i særklasse

Du kan hjelpe oppdrettsfisken!

Fisken lider i stillhet. Dyrevernalliansen gir dem en stemme og krever endring i oppdrettsnæringen. Du kan være med å kjempe for oppdrettsfisken og endre regelverket! Skriv under her!