Veterinærinstituttet har med støtte fra Dyrevernalliansens forskningsfond utarbeidet en rapport om hvordan fiskevelferden i settefiskproduksjon i dag kan bli bedre. Rapporten gir viktig innsikt og bør være et verdifullt verktøy for alle som jobber med settefisk.

Undersøkelsen som har gått under prosjektnavnet «Setfiskvel«, ble utført av Veterinærinstituttet, for å høre fra de ansatte som jobber i og med settefiskanlegg. Rapporten handler om hvordan det jobbes med velferd i settefiskproduksjon i dag, og munner ut i forslag til beste praksis for å ivareta fiskevelferden.
Les også: Risikovurdering: Oppdrettsfisk har høy risiko for lidelser.
Tiltak kan bedre velferden for settefisk
Blant de viktigste konklusjonene når det kommer til tiltak som kan bedre velferden for settefisk er:
- Alle ledd i selskapene må ha fiskevelferdskompetanse. Både de som jobber direkte med fisken og de som sitter i ledelsen. Denne kunnskapen må oppdateres jevnlig.
- Laksens oppvekst påvirker livet senere, og her er det trolig mye man kan lære av. Derfor er det viktig at informasjon fra settefiskanlegget og matfiskanlegget sees i sammenheng. Per i dag er det vanskelig å se sammenhengene, og de ansatte på settefiskanleggene får for sjelden tilbakemeldinger på hvordan det har gått med fisken etter utsett i sjø.
- Gode samtaler og velbegrunnede konklusjoner angående fiskevelferd kommer lettere når man har et godt fiskehelseteam. Derfor trenger fiskehelsepersonell rom og ressurser slik at de kan gi råd både oppover og nedover i organisasjonen.
- Det burde gis spillerom for at ansatte kan iverksette fiskevelferdstiltak, med ansatte og ledelse som jobber på lag og diskuterer konkrete problemstillinger.
Relevant: Ny rapport viser kritisk situasjon for rensefisk
Sløser med dyreliv
Rapporten avdekker også at det er problematisk når produksjonsplaner legges opp for tett. Da blir det vanskelig å gjøre et godt fiskevelferdsarbeid. Noen anlegg legger inn opptil 25 % mer rogn enn de har kapasitet til å drette opp fram til smoltstadiet, noe som ender med at frisk fisk må destrueres. I tillegg til at fisken da vil ha levd et svært begrenset liv til ingen nytteverdi, er det også en påkjenning for den som har sørget for stell fram til da.
Susanna Lybæk, zoolog og fagrådgiver i Dyrevernalliansen synes det er trist at noen settefiskanlegg drives så intensivt for profitt at dyreliv blir kastet bort på denne måten.
– Frisk og fin fisk blir bare destruert. Det er fryktelig, både for fisken og de som jobber med den, når det sløses med dyreliv på denne måten, sier hun.
Dyrevernalliansen oppfordrer alle norske oppdrettsanlegg til å ta rapporten på alvor og gjennomgå egen produksjon i lys av funnene.