«Forskrekket og forbannet.» Dette var den første reaksjonen til Mattilsynet på dokumentarfilmen «Pels» i desember. Nå viser det seg at denne følelsen vedvarer.

I et møte mellom NPA og Mattilsynet tidligere denne måneden ble det diskutert en rekke punkter som Mattilsynet ville ha svar på etter å ha sett dokumentaren Pels. Og Norges Pelsdyralslag (NPA) stryker på alle punkter.
Mattilsynet er ikke fornøyd med svarene de har fått fra NPA, og mener de tolker forskriftene om pels feil på flere punkter. For svake sanksjoner og manglende oversikt er bare noe av kritikken.
Gjemmer seg bak sertifisering
Sertifiseringsprogrammet Welfur har blitt lansert av pelsnæringen i et forsøk på å pynte på pelsnæringens heller frynsete rykte. Men Mattilsynet lar seg ikke lure av pelsnæringen igjen, og har ikke tillit til at sertifisering kan bedre velferden.
Mattilsynets kritikk av dagens sertifiseringsordning omhandler hvorvidt sanksjonene er sterke nok, og at NPA virker å ha manglende oversikt over hvorvidt bemanningsplanene i sertifiseringssystemet følges:
«NPA har ikke gitt noen konkret beskrivelse av hva de oppfatter at daglig tilsyn med dyrene skal innebære. Det synes å være ulik oppfatning av dette mellom Mattilsynet og NPA/næringen.»
Når det gjelder bemanning, skriver Mattilsynet at «NPA kan ikke gjøre rede for i hvilken grad bemanningsplanene i sertifiseringssystemet brukes eller følges. NPA utfordres til å legge fram mer grundige estimater.»

Avlsarbeidet mislykket
NPA kan heller ikke dokumentere effekt for avl av tillitsfulle dyr de siste 10 år, noe som ble satt som krav for at næringen skulle få fortsette. Dette gjenspeiler seg også i deres utstrakte rutinemessige bruk av nakketang på rev, som Mattilsynet påpeker at er ulovlig.
Pelsdyralslaget innrømmer til Mattilsynet at de ikke har klart å etterkomme kravet fra Stortinget i 2003.
Å avle pelsdyrene tamme er fullt mulig i teorien, men å få oppdrettere til å gjennomføre dette i praksis har ikke vært mulig. Oppdretterne velger heller å avle på profittgivende egenskaper som pelskvalitet og skinnstørrelse. Helse blir konsekvent nedprioritert. Dette har resultert i mentalt og fysisk syke, sterkt overvektige pelsdyr. Med flott pels.
– Tidsfristen har gått ut, pelsnæringen har ikke klart å overholde den. Det er på høy tid at politikerne nå tar konsekvensene av dette, sier informasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland.
Mattilsynet har i tillegg bedt NPA sende skriftlig svar på spørsmål knyttet til størrelse på blårev, adferdsproblemer hos disse, fôring, «kannibalismeperioden» og kursing.
– Oppvaskmøtet mellom NPA og Mattilsynet viste hvor skitten pelsnæringen er. Vi er glade for å se at det virker som Mattilsynet har fått øynene opp for mange av de kritikkverdige forholdene i denne uetiske næringen. Vi håper nå at Mattilsynet er tydelige i forhold til politikerne om at pelsdyroppdrett aldri kan gi akseptabel dyrevelferd innenfor realistiske økonomiske rammer, sier Live Kleveland.
Flertallet av befolkningen ønsker ikke at det drives pelsdyrhold i Norge, fordi det strider med grunnleggende etisk oppfatning av hvordan dyr skal behandles. Dyrevernalliansen fortsetter å arbeide politisk for en avvikling av pelsdyroppdrett.
Kilder:
- Mattilsynet, Oppsummering – Møte med Norges pelsdyralslag, Notat, 7. januar 2015.