I naturen er kalkunen en god flyger som bygger reir i tretoppene. Kalkunen du kjøper i butikken er avlet til ekstrem vekst. Den lever vanligvis på gulvet i en dunkel hall. Dyrevernalliansen arbeider for sunnere kalkuner med dagslys og nok plass.

Kalkunene på norske gårder er avlet til ekstrem vekst, og klarer derfor hverken å fly eller parre seg naturlig. En normal kalkun er derimot slank og aktiv. Den flyr, leter etter mat, bygger reir og kommuniserer med andre av sin art.

De er avhengige av dagslys (UV-lys) for å orientere seg og kjenne igjen andre. Ville kalkuner sover hele natten, på en gren i et tre. Likevel holdes de i norsk landbruk normalt innendørs i halvmørke haller uten vinduer.
Konvensjonelt kalkunhold
Det er vanlig å ha flere tusen fugler i samme hall. Så mange dyr sammen på lite plass gir høyt smittepress.
Gjødselen blir ikke tatt ut av huset så lenge dyrene lever, og flere tusen fugler sammen kan gi sterk gjødsellukt som river i nesen. De er spesielt sensitive i luftveiene, og luftsekkbetennelse er vanlig blant norske kalkuner. Strøet kan bli bløtt på grunn av dårlig ventilasjon. Da kan fuglene få sviskader på brystet og føttene fordi de står og ligger i sin egen avføring.
Levemiljøet kan forbedres på mange forskjellige måter. Likevel tilbys de fortsatt et nakent levemiljø med få muligheter for sysselsetting. Innredning og tiltak for å aktivisere fuglene villle gitt dem utløp for naturlige behov. Et økt aktivitetsnivå gir også bedre utvikling av skjelett og muskler, og dermed bedre helse.
Dyrevernalliansen har oppnådd:
- Oppstart med sunnere rase i Norge. Sammen med gården Homlagarden i Hordaland fikk vi endret regelverket, slik at det ble midlertidig lovlig å importere rugeegg fra sunnere raser. Dette har ført til at Homlagarden, som den første i Norge, har testet ut bruk av sunnere raser.

Du kan skape en lysere fremtid!
Hjelp kalkunene ut av mørket
Gi kalkunene et bedre liv!
Nå arbeider Dyrevernalliansen for:
- Å forbedre forholdene for kalkuner: friskere luft, mer plass og mer lys.
- Mer bruk av vaglepinner, plattformer, helkorn i fôret og andre miljøberikelser.
- Å presse myndighetene til å vedta varig importtillatelse for mer kalkunraser som vokser saktere.
- Å opplyse publikum om hvordan kalkunproduksjon foregår. Å øke tilgangen til plantebasert mat.
Du kan hjelpe kalkunene!
Spiser du kalkun? Da bør du velge varer fra Homlagarden Økodrift. Du kan erstatte kalkunkjøtt med vegetariske kjøtterstatninger, som fileter og biter. Nyttårskalkun for eksempel erstattes med nøttestek.