En av pelsdyrindustriens myter er at pels er et miljøvennlig naturprodukt. Sannheten er en annen. En kartlegging viser at pels er blant de minst miljøvennlige klesmaterialene.

Pelsbransjen hevder at pels verken medfører forurensning, CO2-utslipp eller andre miljøproblemer. Men går man pelsdyrnæringens ressursbruk nærmere i sømmene, stemmer ikke dette med virkeligheten. Både fôr, oppdrett og etterbehandling er en stor miljøbelastning.
Giftige kjemikaler
I motsetning til hva flere tror, så er ikke pelsen klar til bruk så fort et pelsdyr er flådd. Et råskinn må behandles gjentatte ganger med kjemikalier før det er klart til bruk. Dette gjøres blant annet for å hindre nedbryting av pelsen og gi lenger holdbarhet. Pels er derfor ikke så nedbrytbart som bransjen skal ha det til.
Uavhengige laboratorier i Kina, Italia, Nederland og Tyskland fant skadelige nivåer av giftstoffer i pelsstrimler på moteklær for barn – av merker som D&G, Woolrich, Canada Goose og Nickelson. De fant blant annet giftstoffer som formaldehyd og etoksylater, som kan forårsake allergier, kreft og hormonell ubalanse. Foreløpig er det heller ikke noe offentlig organ som overvåker verdiene av farlige kjemikalier i pelsprodukter.
Forurensning
Luftforurensingen fra pelsindustrien er høyest av alle klesindustrier, mye av dette skyldes ammoniakkutslippet fra dyrenes avføring. Grunnvann, jord og luftkvalitet er derfor ekstremt påvirket. Det er kjent at ammoniakkutslipp fra husdyr er en viktig kilde til luftforurensning som bidrar til forsuring og eutrofiering. En mink slipper ut hele fem ganger mer ammoniakk enn det en ku gjør, og ammoniakkutslipp fra minkhus er minst dobbelt som fra kyllinger. Det forekommer også ammoniakkutslipp gjennom jorden selv om man etablerer oppsamlingsrenner under minkburene.

Klimapåvirkning av ett kg klesmateriale (CE Delft, 2011)
Høyere C02-utslipp
Som figuren viser, er CO2-utslippene for pels mye større enn for andre klesmaterialer. Et reveskinn krever omtrent 80–120 kilo fôr for å kunne produseres. Én mink spiser omtrent 50 kilo fôr i løpet av livet. En kilo minkpels består av pels fra rundt elleve dyr. Pels blir dermed svært ineffektivt og energikrevende å produsere, og kan ikke sies å være miljøvennlig.
En kilo minkpels har et utslipp på rundt 140 kg CO2, mens ull har et utslipp på rundt 20 kg. Polyester, som fuskepels ofte er laget av, forårsaker et betydelig lavere utslipp. Produksjon av minkpels forurenser også minst fire ganger mer enn produksjon av fuskepels. Faktorer som ellers inkluderes i beregningen er blant annet transport, forsuring av jord, utslipp av giftstoffer i miljøet, effekt på nedbrytning av ozonlaget og produktets holdbarhet.
Stopp lidelsen!
Si NEI til import av pels
Vil du stoppe pelsindustrien?
Vannkilder trues
Dersom gjødsel fra pelsdyr ikke håndteres riktig, kan det føre til forurenset grunnvann og vassdrag. Det høye fosforinnholdet i pelsdyrgjødsel kan føre til algeoppblomstring og dermed fiskedød. Avrenning fra pelsdyrgjødsel til vassdrag ble registrert på Jæren i 2008. I tillegg beslaglegger pelsdyroppdrett betydelige mengder dekar til drenering.
Negativ effekt på biodiversitet
Den globale pelsindustrien har historisk sett hatt en svært negativ effekt på biodiversiteten, ettersom pelsdyrhold ofte har basert seg på import av fremmede arter. Utbredelsen av skadelige fremmede arter regnes i dag som en av de største truslene mot verdens naturmangfold.
Den norske næringen har på ingen måte rene hender. Minken som drettes opp i norsk pelsindustri stammer fra Nord-Amerika, og hører ikke hjemme i Norge. Dessverre har rømminger fra pelsdyrfarmer resultert i at vi nå har en landsdekkende minkbestand i norsk natur. Minken har i mange år vært svartelistet, og er vurdert til å utgjøre en høy risiko for norsk naturmangfold. Minkens utbredelse har negativ effekt på en rekke rødlistede arter.
Levetid
Pelsindustrien fremholder gjerne at pelsplagg har veldig lang levetid, og at dette bidrar til å gjøre pels mer miljøvennlig. Men studier indikerer faktisk at gjennomsnittlig levetid for de fleste pelsplagg ikke er mer enn sted mellom fem og ti år. Dette er langt fra lenge nok til å gjøre opp for det faktum at produksjonen er betydelig mer ressurskrevende og miljøskadelig enn annen tekstilproduksjon.
Velg mer miljøvennlige alternativer
Pelsbransjen hevder at pels er et naturprodukt med unike varmeegenskaper. Men mesteparten av den produserte pelsen brukes som pelspynt, ikke som hele plagg. Det er dessuten nok av varme og miljøvennlige klesmaterialer som kan erstatte pels. Et av alternativene til ekte pels er fuskepels, som pelsindustrien hardnakket påstår er en mye større miljøbelastning å fremstille enn ekte pels. I en livssyklusanalyse fra Nederland hvor produksjon, transport, vannforbruk og forurensning er tatt i betraktning, er derimot ekte pels det minst miljøvennlige klesmaterialet. Moderne materialer er både lettere og har minst like isolerende egenskaper som ekte pels.
LES OGSÅ: Den politiske historien om pels
Kilder:
- Dyrevernalliansen, Pelsdyroppdrett og miljøhensyn, Fagnotat, oktober 2012.
- CE Delft, The environmental impact of mink fur production, Report, January 2011.
- CE Delft, Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison, Report, Juni 2013.
- Miljødirektoratets handlingsplan mot amerikansk mink
- Respect For Animals report: 2021 Cost of fur
- Fur Free Alliance Facts
- Fur Free Europe report 2022