Takket være intenst arbeid for å dokumentere dyrenes lidelser har Dyrevernalliansen oppnådd at Norge, som første land i verden, har vedtatt forbud mot kastrering av grisunger uten bedøvelse. Stortinget valgte å støtte krav om bedre dyrevern.

Dyrevernalliansen seiret i Stortinget
I mars 2002 vedtok Stortinget forbud mot kastering av grisunger uten bedøvelse. Forbudet kom etter en intensiv kampanje fra Dyrevernalliansen. Dyrevernalliansen mener primært at kastrering av gris må opphør, men er glad for at det stilles krav til smertelindring.
Seieren for grisene er historisk, fordi det er første gang Stortinget stiller krav til dyrevelferd på tross av motstand fra landbruksnæringen.
Bøndene for kastrering av grisunger uten bedøvelse
Du kan hjelpe grisene
Vil du gi grisene en bedre fremtid?
Gi flere griser gjørmebad og sol på ryggen.
Årlig kastreres over 650.000 norske grisunger. Frem til 2002 skjedde dette helt uten bedøvelse. Bonden utførte det operative inngrepet selv.
Kastrering innebærer at pungen snittes opp med et knivblad, og testiklene dras ut. Sædstrengen skjæres eller rives over.
Svinenæringen ønsket å fortsette med denne dyremishandlingen av økonomiske grunner. De mente det ble altfor dyrt å betale for at en veterinær skulle komme og utføre kastreringen med bedøvelse til dyrene.
Uetisk å amputere kroppsdeler for å tjene penger
Grisene kastreres kirurgisk av økonomiske grunner, for å sikre optimal smak på kjøttet. Dyrevernalliansen er prinsipielt mot å fjerne kroppsdeler på friske dyr. Å amputere kroppsdeler på dyr for å tjene penger, er et grovt angrep på dyrenes egenverdi.
– Vi mener det er barbarisk å skjære av dyr testiklene bare for at svinebøndene skal få bedre råd, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
Å sikre dyrene lokalbedøvelse under inngrepet var bare første skritt. – Kravet om bedøvelse hjelper dyrene, men det er uakseptabelt at man skjærer i dem av produksjonshensyn, sier Kleveland.