En ny rapport fra Dyrevernalliansen viser at norsk svinenæring har alvorlige dyrevelferdsproblemer. Dyrevernalliansen krever at reglene endres, slik at grisene kan få et bedre liv.

Grisen er det dyret vi spiser og produserer mest av i Norge. Hele 137.716 tonn svinekjøtt ble produsert i norsk svinenæring i 2016, det tilsvarer 1.612.840 dyr.
Rapporten etterlater ingen tvil om at grisenes velferd i Norge bør bedres vesentlig. Dyrevernalliansen krever derfor at forskrift for hold av svin endres på en rekke områder, alt fra bruk av rotemateriale i bingen til sunnere avl.
Tre hovedproblemer i norsk svinenæring
Du kan hjelpe grisene
Vil du gi grisene en bedre fremtid?
Gi flere griser gjørmebad og sol på ryggen.
Fagleder i Dyrevernalliansen, Marianne Kulø, forteller at svinenæringens satsing på en mest mulig effektiv gris har hatt alvorlige konsekvenser for dyrene. Samtidig bidrar den intensive avlen til overproduksjon, som igjen blir et problem for næringen.
– Det er tre hovedproblemer i norsk svinenæring: Det avles frem en unaturlig gris som får mye større kull enn den klarer å ta seg av. Grisene tilbys så et stimulifattig miljø hvor problemer som halebiting oppstår, og så er det også inngrep grisene utsettes for, spesielt smertefull og unødvendig kastrering, sier Kulø.
Rogaland største grisefylke
Den store hoveddelen av produksjonen foregår i sentrale jordbruksområder, og Rogaland er landets ubestridte grisefylke med nesten 29 prosent av produksjonen. Deretter følger Nord-Trøndelag (14,8 prosent) og Hedmark (13,4 prosent). Videre kommer Oppland, Vestfold og Østfold med rundt 7 prosent hver.
Slipp grisen ut
I motsetning til i Norge, er gris på friland svært utbredt i en rekke europeiske land. I Storbritannia står for eksempel utegris for omtrent 40 prosent av den totale grise- produksjonen. I norsk svineproduksjon lever nesten all gris hele sine liv innendørs. Kulø er ikke i tvil om hva et av de beste tiltakene for gris i Norge vil være:
– Å gi grisene tilgang til utearealer har et stort velferdspotensial, fordi det innebærer frisk luft, dagslys og gjerne bedre mulighet til å uttrykke naturlig atferd, forteller Kulø.
Ifølge Kulø er det fullt mulig drive lønnsom svineproduksjon samtidig som grisenes adferdsbehov ivaretas langt bedre enn hva som er vanlig i Norge i dag.
– Noen enkeltstående bønder går foran. De beste blant disse driver i det små, med semi-naturlige forhold for grisene, sier Kulø.
